--- ---

Aegon boekt meer winst

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 11 mei 2017

Verzekeraar werkt aan plan voor sterkere buffer in Nederland.

(ABM FN-Dow Jones) Aegon heeft in het eerste kwartaal van 2017 fors meer winst geboekt, geholpen door de positieve aandelenmarkten en de hogere marktrente, terwijl de solvabiliteit stabiel bleef. Dit maakte de verzekeraar donderdag voorbeurs bekend.

De nettowinst steeg van 143 miljoen euro een jaar eerder naar 378 miljoen euro. De onderliggende winst steeg van 462 miljoen naar 488 miljoen euro, geholpen door kostenbesparingen in de Verenigde Staten en hogere fee-inkomsten door de positieve aandelenmarkten. Analisten mikten op 477 miljoen euro.

De waarde van nieuw afgesloten polissen steeg met 30 procent tot 172 miljoen euro, dankzij de hogere marktrente, die de verkochte polissen winstgevender maakt. 

De Solvency II-ratio bleef stabiel op 157 procent. De kosten van de overname van Cofunds werden goedgemaakt met het kapitaal dat in het kwartaal werd verdiend.

"We erkennen de noodzaak om onze kapitaalbuffers in Nederland verder te versterken, door het risicoprofiel te verbeteren, de portefeuille te optimaliseren en door kapitaalsteun vanuit de groep te verlenen", stelde bestuursvoorzitter Alex Wynaendts. Een plan om de kapitaalpositie van Aegon Nederland te versterken volgt bij de tweedekwartaalcijfers.

De verzekeraar genereerde in het kwartaal 0,5 miljard euro kapitaal, wat aanzienlijk meer was dan in de voorgaande kwartalen. Het kapitaaloverschot in de holding daalde desondanks met 0,1 miljard tot 1,4 miljard euro door financierings- en operationele kosten.

De schuldpositie verbeterde met 40 basispunten tot 29,4 procent.

Het rendement op eigen vermogen was met 7,2 procent een fractie lager dan een jaar eerder.

Het aandeel Aegon sloot woensdag op een iets lager Damrak 0,4 procent in het groen op 4,91 euro. 

Geef een reactie