--- ---

Valeant heeft lek boven

Redactie De Aandeelhouder - dinsdag, 09 mei 2017

Outlook boekjaar verhoogd.

(ABM FN-Dow Jones) Valeant Pharmaceuticals heeft in het eerste kwartaal weer winst behaald, waar een jaar eerder nog een verlies in de boeken kwam. Dit bleek dinsdag voorbeurs uit de kwartaalcijfers van de Canadese biofarmaceut. 

"Het eerste kwartaal laat zien dat we voldoen aan onze verplichtingen. We hebben voldaan aan onze interne verwachtingen en we blijven vooruitgang boeken met onze belangrijkste initiatieven, met de focus op een ommekeer bij onze kernactiviteiten", zei CEO Joseph Papa in een toelichting.

Papa, voormalig topman bij Perrigo, trad een jaar geleden aan als CEO van het geplaagde Valeant, dat destijds onder vuur lag vanwege de prijsstelling en distributie van bepaalde medicijnen. Daarnaast moesten de jaarcijfers over 2014 worden aangepast omdat Valeant creatief omging met het rekenen van de opbrengsten van leveringen aan apotheekketen Philidor. 

Dit alles leidde in 2016 nog tot een operationeel verlies van 566 miljoen dollar en een nettoverlies van liefst 2,4 miljard dollar.

In het eerste kwartaal van 2017 kwam het operationeel resultaat positief uit, op 211 miljoen dollar, tegenover 66 miljoen dollar een jaar eerder. De stijging was deels te danken aan lagere operationele uitgaven, aldus Valeant.

Onder de streep resteerde een nettowinst van 628 miljoen dollar, tegenover een verlies van 374 miljoen dollar in dezelfde drie maanden in 2016. Per aandeel kwam de winst uit op 1,79 dollar, waar de markt rekende op 0,87 dollar.

De omzet daalde van 2,3 miljard naar 2,1 miljard dollar, naast negatieve wisselkoerseffecten vooral te wijten aan lagere volumes bij de tak U.S. Diversified Products. De omzet was conform de verwachting van de markt.

Outlook omhoog

Valeant verhoogde dinsdag de outlook voor heel 2017. Het concern uit Laval in Quebec ging eerder uit van een aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) in de bandbreedte van 3,55 miljard tot 3,70 miljard dollar, maar verhoogde die range dinsdag naar 3,60 miljard tot 3,75 miljard dollar. De omzetverwachting van 8,9 miljard tot 9,1 miljard dollar bleef staan.

Het aandeel Valeant Pharmaceuticals noteerde dinsdag in de elektronische handel in Amerika bijna 12 procent hoger op 10,85 dollar.

Geef een reactie