--- ---

Update: Meer omzet en winst Apple ondanks Chinese tegenwind

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 03 mei 2017

Verkoop iPhone en iPad gedaald.

(ABM FN-Dow Jones) Apple heeft in het afgelopen kwartaal zoals verwacht de omzet en winst zien stijgen, ondanks dat er in China lagere resultaten werden geboekt. Dit bleek dinsdag nabeurs met de publicatie van de resultaten van de fabrikant van onder meer de iPhone.

"We zijn trots om een sterk maart kwartaal te rapporteren, met een omzetgroei die versnelde ten opzichte van het december kwartaal en met een aanhoudende robuuste vraag naar de iPhone 7 Plus", zei CEO Tim Cook in een toelichting op de cijfers.

Apple boekte een omzet van 52,9 miljard dollar, tegenover 50,6 miljard dollar een jaar eerder. De fabrikant verwachtte een omzet van 51,5 miljard tot 53,5 miljard dollar te boeken. In alle regio’s zag Apple de omzet op jaarbasis stijgen, met uitzondering van China. Hier daalde de omzet met 14 procent tot 10,7 miljard dollar. Daarmee ziet Apple de omzet in China inmiddels al vijf kwartalen op rij onder druk staan.

Er werden in het afgelopen kwartaal 50,8 miljoen iPhones verkocht, 8,9 miljoen iPads en 4,2 miljoen Mac books. Daarmee daalde de verkoop van iPhones met een procent op jaarbasis, liepen de verkopen van iPads zelfs met 13 procent terug, maar steeg de verkoop van de mac books wel met 4 procent.

De brutomarge lag op bijna 39 procent. Door de fabrikant werd vooraf ook gerekend op 38 tot 39 procent.

De nettowinst van Apple steeg op jaarbasis van 10,5 miljard naar 11,0 miljard dollar.

Analisten geraadpleegd door Factset rekenden op een nettowinst van 10,6 miljard dollar op een omzet van 53,1 miljard dollar.

Apple kondigde verder aan nog eens 50 miljard dollar te laten terugvloeien naar aandeelhouders. Eind maart 2019 wil Apple 300 miljard dollar hebben laten terugstromen naar zijn aandeelhouders. De verhoging is volgens de fabrikant een signaal dat de zaken er goed voor staan en dat er vertrouwen is in de toekomst.

Het dividend werd door Apple met 10,5 procent verhoogd naar 0,63 dollar per aandeel. Ook zal de onderneming voor 210 miljard dollar eigen aandelen inkopen, in plaats van de eerder gemelde 175 miljard dollar.

Outlook

Voor het lopende kwartaal voorziet Apple een omzet van 43,5 miljard tot 45,5 miljard dollar met een brutomarge van 37,5 tot 38,5 procent. Daarmee schoot de fabrikant onder de verwachtingen in de markt.

CEO Cook schreef dit tegenover analisten toe aan een "pauze" in de aankoop van de iPhone, omdat consumenten volgens de topman wachten op de nieuwe iPhone.

Het aandeel Apple sloot dinsdag in de reguliere handel 0,6 procent hoger op 147,51 dollar. In de elektronische handel nabeurs leverde het aandeel 1,8 procent in.

Update: om meer informatie toe te voegen en koersreactie te verversen.

Geef een reactie