Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - maandag, 1 mei 2017 12:20

Beursblik: bouwbedrijven positief over toekomst

(ABM FN-Dow Jones) Nederlandse bouwbedrijven zijn steeds positiever over hun orderportefeuille. Dit schreef sectoreconoom Madeline Buijs van ABN AMRO maandag in een sectorrapport.

In 2016 steeg de bouwproductie met 7,6 procent, na een groei van 8,5 procent in het jaar ervoor. In de eerste twee maanden van 2017 viel de bouwproductie wat terug, constateerde sectoreconoom Buijs. De groei bedroeg op jaarbasis 2,9 procent. "Dit komt deels doordat het in januari kouder dan normaal was, waardoor er minder gewerkt kon worden. Vooral de grond-, weg- en waterbouw heeft hier last van gehad."

De positieve ontwikkeling van de bouwproductie loopt in de pas met veel sentimentsindicatoren. Dit geeft aan dat de bouwproductie zich in 2017 verder positief kan ontwikkelen. "De orderportefeuilles zijn goed gevuld en de afgegeven vergunningen geven aan dat verdere groei te verwachten is", aldus Buijs.

In 2016 steeg de omzet van bouwbedrijven met 6,5 procent. Vooral bouwbedrijven actief in de woning- en utiliteitsbouw, kabel- en buizenleggers en sloopbedrijven deden het goed, stelde ABN AMRO. Bedrijven actief in de waterbouw hadden een minder goed jaar. Hun omzet daalde met bijna 26 procent als gevolg van minder investeringen door de Rijksoverheid.

In de eerste twee maanden van dit jaar steeg de omzet van bouwers met 2,2 procent. Vooral de omzet van bedrijven gerelateerd aan de woningbouw zat in de lift. 

Orders en vergunningen

De gezamenlijke orderportefeuille van bouwers bedroeg in februari 8,5 maanden en nadert daarmee de piek van begin 2008. De orderportefeuille van woningbouwers bedroeg 9,8 maanden en die van utiliteitsbouwers zelfs 9,1 maanden, het hoogste niveau ooit. De orderportefeuille van ingenieurs, die daalde van 5,5 naar 4,8 maanden, was volgens Buijs "de vreemde eend in de bijt".

Na een dip in de eerste maanden van 2016, stijgen de vergunningen voor nieuwe woningen sinds april 2016 volgens ABN AMRO weer. Uiteindelijk namen de afgegeven vergunningen voor nieuwe woningen in 2016 toe met 13,1 procent. In de eerste twee maanden van 2017 was er zelfs sprake van een stijging met 28,9 procent.

Vacatures

Ondernemers in de bouw geven volgens ABN AMRO aan dat zij steeds vaker het tekort aan arbeidskrachten als een belemmering ervaren. Inmiddels stijgt hierdoor ook het aantal vacatures. In het vierde kwartaal van 2016 stonden er 7.300 vacatures open, een stijging van 30,4 procent in vergelijking met dezelfde periode in het jaar ervoor. Het aantal banen in de bouw begint toe te nemen, maar de stijging is volgens sectoreconoom Buijs nog beperkt. In november 2016 was het aantal banen in de bouw op jaarbasis met 1 procent gestegen tot 299.000.

In het eerste kwartaal van 2017 gingen er 143 bedrijven in de bouw failliet, een daling van 7,7 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2016. Sinds de piek in het eerste kwartaal van 2013 nam het aantal faillissementen met liefst 71,5 procent af.

De Aandeelhouder TV

mei 28, 2020

Buitenlandse rookworst? | 28 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 27, 2020

AEX 27 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 27, 2020

AEX klaar voor uitbraak naar boven

mei 27, 2020

NL op ramkoers met Air France | 27 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
28 mei 08:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Nieuwe trends in digitale technologie

26 mei 10:02 Bas Heijink

Waar eindigt deze herstelbeweging?

25 mei 14:07 Redactie

Terugkijken het ‘Tweede Grote CrisisWebinar’ met Albert Jellema en Nico Bakker