fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - maandag, 3 april 2017 10:41

ECB econoom noemt monetair beleid nog steeds gerechtvaardigd

(ABM FN-Dow Jones) Het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank blijft passend, hoewel deflatie is overwonnen en de economische vooruitzichten verbeteren. Dit zei de Belgische chef-econoom van de ECB Peter Praet in een maandag gepubliceerd interview.

Tegen het Spaanse Expansion zei Praet dat de inflatie wel is gestegen, maar vooral door prijzen voor olie en voeding. "De onderliggende inflatie die een indicator is van prijsstabiliteit op de middellange termijn blijft laag."

Vrijdag werd bekend dat de inflatie in de eurozone van 19 landen in maart is vertraagd tot 1,5 procent, van 2,0 procent in februari. De ECB mikt op een inflatie van iets lager dan 2 procent op de middellange termijn. 

De kerninflatie, exclusief de volatiele prijzen van voeding en energie, daalde van 0,9 procent tot 0,7 procent. Daarmee kan de druk afnemen op de centrale bank om zijn zeer ruim monetaire beleid te verdedigen. 

Volgens Praet hebben beleidsmakers door recente cijfers "meer vertrouwen dat de economische groei zal blijven verstevigen en verbreden". Volgens hem is het belangrijk om vast te stellen of de inflatie naar het doelniveau blijft bewegen zonder het verruimende monetaire beleid. "Op dit moment zou ik nee moeten zeggen", beantwoordde de econoom zijn eigen vraag. 

Wel is de ECB optimistischer over de economische vooruitzichten. De kans dat het monetaire beleid verder verruimd moet worden is daarmee aanzienlijk afgenomen, volgens Praet. 

DE ECB hanteert momenteel een interbancaire rente van 0 procent en een negatieve depositorente van 0,4 procent. Daarnaast wordt voor 60 miljard euro per maand aan staatsleningen opgekocht tot het einde van het jaar.

De euro/dollar noteerde maandagochtend op 1,0673, tegen een stand van 1,0695 bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op vrijdag.

De Aandeelhouder TV

februari 19, 2020

AEX 19 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

februari 19, 2020

Fugro ziet het tij keren | 19 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 18, 2020

AEX 18 februari 2020 – Nico Bakker – Daily charts BNP Paribas Markets

februari 18, 2020

ASMI belaagt Vopak en waarschuwing Apple | 18 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
19 feb 09:22 Redactie

Voorbij de gebaande paden

18 feb 12:00 Marco Knulst

De voorspellende waarde van de arbeidsmarkt (3/3)

18 feb 09:55 Bas Heijink

Euforie in de markt