--- ---

Europese beurzen overwegend hoger gesloten

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 30 maart 2017

Brexit domineert sentiment.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag overwegend hoger gesloten. De breed samengestelde STOXX 600 steeg 0,5 procent op 380,46 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,4 procent op 5.089,64 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,1 procent lager op 7.369,52 punten.

Het sentiment werd ook donderdag gedomineerd door de aanstaande Brexit, nadat de Britse premier Theresa May een dag eerder formeel de overige EU-lidstaten informeerde over het Britse voornemen de EU te verlaten. "De reactie van de markt was relatief ingetogen, iets wat niet vanzelfsprekend is gezien de gevoeligheid van de markt de afgelopen negen maanden voor al het Brexit gerelateerde nieuws, met name in het Verenigd Koninkrijk zelf", aldus marktanalist Craig Erlam van Oanda, Het Britse pond ondervond enige zwakte in aanloop naar de aankondiging, maar eindigde de handelsdag uiteindelijk licht lager.

Een mogelijk neveneffect van de Brexit is het vertrek van grote financials uit London. Marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets wees op het vertrek van Lloyds uit de Britse hoofdstad. De bank heeft Brussel gekozen als locatie voor zijn hoofdkantoor. "Dit is slechts het begin, waarbij het vertrek van financiële ondernemingen uit het Verenigd Koninkrijk de komende dagen zal toenemen", aldus Aslam.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat het economisch sentiment in de eurozone in maart tegen de verwachting fractioneel is gedaald op maandbasis van 108,0 naar 107,9.

Consumentenprijzen zijn in Duitsland in maart op jaarbasis met 1,6 procent gestegen. Op maandbasis steeg het prijspeil met 0,2 procent.

Spaanse consumentenprijzen zijn in maart in een minder hoog tempo gestegen dan in de voorgaande maand. Op jaarbasis stegen de consumentenprijzen met 2,3 procent. Op maandbasis was sprake van nulgroei van het prijspeil.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een mei-future West Texas Intermediate steeg 1,8 procent tot 50,40 dollar, terwijl een mei-future Brent 1,1 procent hoger bewoog op 52,99 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0728. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0758 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0764 op de borden.

Bedrijfsnieuws

De hogere olieprijs ondersteunde de energiesector. Saipem won 1,4 procent, nadat het Italiaanse concern woensdag laat meldde met succes teruggekeerd te zijn op de obligatiemarkt.

Tullow Oil won 7,7 procent, Total steeg 1,0 procent en Statoil noteerde 2,3 procent hoger.

Het aandeel Hennes & Mauritz daalde donderdag 4,0 procent, nadat het Zweedse modeconcern voorbeurs bekend had gemaakt dat in het op 28 februari geëindigde eerste kwartaal van het gebroken boekjaar de omzet steeg, maar de winst afnam.

Het aandeel WPP steeg 1,2 procent, nadat Morgan Stanley het advies voor de Britse onderneming verhoogde van Gelijkgewogen naar Overwogen en het koersdoel daarbij opwaarts bijstelde van 1.900 naar 1.975 pence.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent hoger op 2.368,19 punten. De Dow Jones index steeg 0,4 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het groen.

Geef een reactie