--- ---

Hommen wil jaar bedenktijd bij vijandige overnames – media

Redactie De Aandeelhouder - dinsdag, 28 maart 2017

Bestuurder wil 'hijgerigheid' uit overnameproces.

(ABM FN-Dow Jones) Jan Hommen wil dat Nederlandse beursgenoteerde bedrijven minstens een jaar de tijd krijgen om zich te beraden op een vijandig overnamebod, om te zien of de belangen van alle betrokkenen daarbij zijn gediend. Dit meldde het Financieele Dagblad dinsdag, na een interview met de voormalige ING-CEO. 

Het recht op bedenktijd zou moeten worden in de Corporate Governance Code en zo ook in de wet verankerd worden. 

 De bedenktijd moet volgens Hommen voorkomen dat een bedrijf onder druk van de "hijgerigheid van de markt" beslissingen moet nemen, en ondernemingen kans bieden om de strategie aan te passen en eventueel onderdelen te verkopen of zelf overnames te doen.

De handel in het aandeel zou tijdens de bedenktijd niet moeten worden opgeschort, maar Hommen wil wel laten onderzoeken of het stemrecht van kortetermijnbeleggers kan worden ontnomen, tijdens een aandeelhoudersvergadering waarin een vijandige overname op de agenda staat.

Aanleiding voor het voorstel van Hommen zijn recente pogingen van Amerikaanse bedrijven om Unilever en AkzoNobel over te nemen. Ook voormalige Shell-topman Jeroen van der Veer zei al een uitverkoop van Nederlandse bedrijven te willen voorkomen.

Maandag bleek dat de Europese Commissie scherper gaat kijken naar overnames door Chinese bedrijven in Europa met steun van de Chinese overheid, aldus het FD. Met name in Duitsland zijn Chinese bedrijven veel aan het opkopen.

Geef een reactie