Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -dinsdag, 28 maart 2017

Hommen wil jaar bedenktijd bij vijandige overnames – media

(ABM FN-Dow Jones) Jan Hommen wil dat Nederlandse beursgenoteerde bedrijven minstens een jaar de tijd krijgen om zich te beraden op een vijandig overnamebod, om te zien of de belangen van alle betrokkenen daarbij zijn gediend. Dit meldde het Financieele Dagblad dinsdag, na een interview met de voormalige ING-CEO. 

Het recht op bedenktijd zou moeten worden in de Corporate Governance Code en zo ook in de wet verankerd worden. 

 De bedenktijd moet volgens Hommen voorkomen dat een bedrijf onder druk van de "hijgerigheid van de markt" beslissingen moet nemen, en ondernemingen kans bieden om de strategie aan te passen en eventueel onderdelen te verkopen of zelf overnames te doen.

De handel in het aandeel zou tijdens de bedenktijd niet moeten worden opgeschort, maar Hommen wil wel laten onderzoeken of het stemrecht van kortetermijnbeleggers kan worden ontnomen, tijdens een aandeelhoudersvergadering waarin een vijandige overname op de agenda staat.

Aanleiding voor het voorstel van Hommen zijn recente pogingen van Amerikaanse bedrijven om Unilever en AkzoNobel over te nemen. Ook voormalige Shell-topman Jeroen van der Veer zei al een uitverkoop van Nederlandse bedrijven te willen voorkomen.

Maandag bleek dat de Europese Commissie scherper gaat kijken naar overnames door Chinese bedrijven in Europa met steun van de Chinese overheid, aldus het FD. Met name in Duitsland zijn Chinese bedrijven veel aan het opkopen.

De Aandeelhouder TV

september 17, 2019

AEX 17 sep 2019 -Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 17, 2019

DSM op overnamepad? | 17 september 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 16, 2019

AEX 16 september 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 16, 2019

Drone aanval gooit olie op vuur | 16 september 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
17 sep 13:28 Albert Jellema

Altice kan nog 160 procent stijgen Blue Sky

17 sep 13:43 Edward Loef

Technische surveillance op de AEX, olie en meer

16 sep 14:28 Marco Knulst

Uitbraak olieprijs na drone-aanvallen