fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -dinsdag, 28 maart 2017

Hommen wil jaar bedenktijd bij vijandige overnames – media

(ABM FN-Dow Jones) Jan Hommen wil dat Nederlandse beursgenoteerde bedrijven minstens een jaar de tijd krijgen om zich te beraden op een vijandig overnamebod, om te zien of de belangen van alle betrokkenen daarbij zijn gediend. Dit meldde het Financieele Dagblad dinsdag, na een interview met de voormalige ING-CEO. 

Het recht op bedenktijd zou moeten worden in de Corporate Governance Code en zo ook in de wet verankerd worden. 

 De bedenktijd moet volgens Hommen voorkomen dat een bedrijf onder druk van de "hijgerigheid van de markt" beslissingen moet nemen, en ondernemingen kans bieden om de strategie aan te passen en eventueel onderdelen te verkopen of zelf overnames te doen.

De handel in het aandeel zou tijdens de bedenktijd niet moeten worden opgeschort, maar Hommen wil wel laten onderzoeken of het stemrecht van kortetermijnbeleggers kan worden ontnomen, tijdens een aandeelhoudersvergadering waarin een vijandige overname op de agenda staat.

Aanleiding voor het voorstel van Hommen zijn recente pogingen van Amerikaanse bedrijven om Unilever en AkzoNobel over te nemen. Ook voormalige Shell-topman Jeroen van der Veer zei al een uitverkoop van Nederlandse bedrijven te willen voorkomen.

Maandag bleek dat de Europese Commissie scherper gaat kijken naar overnames door Chinese bedrijven in Europa met steun van de Chinese overheid, aldus het FD. Met name in Duitsland zijn Chinese bedrijven veel aan het opkopen.

De Aandeelhouder TV

november 15, 2019

De broker is de marktkraam van de beurs – #Beursspel

november 15, 2019

AEX week 46 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribasa Markets

november 15, 2019

Hoop op Chinese stimuli wereldeconomie vergeefs

november 15, 2019

Wat is fundamentele analyse? – #Beursspel

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
15 nov 16:32 Redactie

Grootste Beursgang ooit: Saudi Aramco IPO

15 nov 16:45 Rob Stuiver

Ik mis niks dankzij de VIX

15 nov 12:49 Redactie

Bulls op ramkoers! Bij Airfrance KLM