fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -vrijdag, 24 maart 2017

CPB verwacht stevige groei Nederlandse economie

(ABM FN-Dow Jones) De groeiversnelling van de Nederlandse economie zet in lichte mate door. Dit meldde het Centraal Planbureau vrijdag met de publicatie van de nieuwste ramingen in het Centraal Economisch Plan 2017.

Voor 2017 voorziet het CPB een economische groei van 2,1 procent, voor 2018 van 1,8 procent. De groei wordt gedragen door de consumptie en de uitvoer.

De groei van economie gaat gepaard met een toenemende werkgelegenheid in de marktsector en in de zorg. Dit jaar komt de werkloosheid uit op 4,9 procent van de beroepsbevolking, volgend jaar op 4,7 procent.

De inflatie loopt onder invloed van de hogere energieprijzen op naar 1,6 procent dit jaar en 1,4 procent volgend jaar.

De economie groeit in de periode 2018-2021 met gemiddeld 1,7 procent per jaar. Een gelijk opgaande groei van werkgelegenheid en arbeidsaanbod zorgt voor een stabiele werkloosheid van 4,7 procent. De rente en inflatie lopen licht op, maar blijven laag. De overheidsbegroting komt uit op een overschot van 1,3 procent in 2021, een schuld die afneemt naar 47 procent en een houdbaarheidsoverschot van 0,5 procent.

Langere termijn

Voor de komende decennia ligt het groeipotentieel voor de Nederlandse economie lager dan in de jaren voor de financiële en economische crisis.

"Groeicijfers van 3, 4 of zelfs 5 procent behoren tot het verleden. Lagere groei is het voorland, niet alleen voor Nederland, maar ook voor veel andere westerse landen. Dit is onder andere het gevolg van vergrijzing en afnemende productiviteitsgroei. Potentiële groei stimuleren is mogelijk, maar weerbarstig", aldus CPB-directeur Laura van Geest.

Bij het opstellen van het Centraal Economisch Plan 2017 is het CPB, zoals gebruikelijk, uitgegaan van ongewijzigd overheidsbeleid. De formatie van een nieuw kabinet en het regeerakkoord dat daaruit voortvloeit, zal uiteraard van invloed zijn op de economische vooruitzichten.

Groei buiten Nederland

Het economisch herstel zet zich wereldwijd door, vooral door de relatief hoge economische groei in opkomende economieën in Azië. In de Verenigde Staten is de groei volgens het CPB robuust en zijn groeiverwachtingen voor de korte termijn gunstig.

De economische groei in de eurozone ligt zowel dit jaar als volgend jaar op 1,7 procent. In veel landen in de Europese Unie daalt de werkloosheid, maar de cijfers liggen nog altijd boven het langjarig gemiddelde.

Ook voor de komende jaren zijn de economische vooruitzichten zowel mondiaal als binnen Europa omgeven met risico’s en onzekerheden. Het gaat daarbij volgens het bureau onder andere om verkiezingen in diverse EU-lidstaten, de afwikkeling van de Brexit en onzekerheid over het beleid van de nieuwe regering in de Verenigde Staten ten aanzien van handel en regulering van de financiële sector.

De Aandeelhouder TV

november 13, 2019

AEX 13 november 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

november 13, 2019

Private video

november 13, 2019

Onno van de Stolpe CEO Galapagos: We gaan research verdubbelen #BeursInside

november 13, 2019

Cijfers ABN Amro houden niet over | 13 november 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
13 nov 09:13 Redactie

Kiadis stopt verrassend met ATIR101

12 nov 13:20 Redactie

3 Goedkope ETFs in een (overgewaardeerde) Bull Markt

12 nov 13:07 Albert Jellema

Slechte cijfers PostNL