Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 24 maart 2017 09:57

CPB verwacht stevige groei Nederlandse economie

(ABM FN-Dow Jones) De groeiversnelling van de Nederlandse economie zet in lichte mate door. Dit meldde het Centraal Planbureau vrijdag met de publicatie van de nieuwste ramingen in het Centraal Economisch Plan 2017.

Voor 2017 voorziet het CPB een economische groei van 2,1 procent, voor 2018 van 1,8 procent. De groei wordt gedragen door de consumptie en de uitvoer.

De groei van economie gaat gepaard met een toenemende werkgelegenheid in de marktsector en in de zorg. Dit jaar komt de werkloosheid uit op 4,9 procent van de beroepsbevolking, volgend jaar op 4,7 procent.

De inflatie loopt onder invloed van de hogere energieprijzen op naar 1,6 procent dit jaar en 1,4 procent volgend jaar.

De economie groeit in de periode 2018-2021 met gemiddeld 1,7 procent per jaar. Een gelijk opgaande groei van werkgelegenheid en arbeidsaanbod zorgt voor een stabiele werkloosheid van 4,7 procent. De rente en inflatie lopen licht op, maar blijven laag. De overheidsbegroting komt uit op een overschot van 1,3 procent in 2021, een schuld die afneemt naar 47 procent en een houdbaarheidsoverschot van 0,5 procent.

Langere termijn

Voor de komende decennia ligt het groeipotentieel voor de Nederlandse economie lager dan in de jaren voor de financiële en economische crisis.

"Groeicijfers van 3, 4 of zelfs 5 procent behoren tot het verleden. Lagere groei is het voorland, niet alleen voor Nederland, maar ook voor veel andere westerse landen. Dit is onder andere het gevolg van vergrijzing en afnemende productiviteitsgroei. Potentiële groei stimuleren is mogelijk, maar weerbarstig", aldus CPB-directeur Laura van Geest.

Bij het opstellen van het Centraal Economisch Plan 2017 is het CPB, zoals gebruikelijk, uitgegaan van ongewijzigd overheidsbeleid. De formatie van een nieuw kabinet en het regeerakkoord dat daaruit voortvloeit, zal uiteraard van invloed zijn op de economische vooruitzichten.

Groei buiten Nederland

Het economisch herstel zet zich wereldwijd door, vooral door de relatief hoge economische groei in opkomende economieën in Azië. In de Verenigde Staten is de groei volgens het CPB robuust en zijn groeiverwachtingen voor de korte termijn gunstig.

De economische groei in de eurozone ligt zowel dit jaar als volgend jaar op 1,7 procent. In veel landen in de Europese Unie daalt de werkloosheid, maar de cijfers liggen nog altijd boven het langjarig gemiddelde.

Ook voor de komende jaren zijn de economische vooruitzichten zowel mondiaal als binnen Europa omgeven met risico’s en onzekerheden. Het gaat daarbij volgens het bureau onder andere om verkiezingen in diverse EU-lidstaten, de afwikkeling van de Brexit en onzekerheid over het beleid van de nieuwe regering in de Verenigde Staten ten aanzien van handel en regulering van de financiële sector.

De Aandeelhouder TV

mei 22, 2020

AEX week 21 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 22, 2020

Goed instapmoment voor Galapagos

mei 22, 2020

Ook vertrekregeling bij Koninklijke Olie | 22 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 21, 2020

Altice ziet reclame-inkomsten dalen | 21 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
22 mei 08:43 Redactie

Het tweede Grote Crisis Webinar: Albert Jellema en Nico Bakker op maandag 25 mei 12u

19 mei 08:05 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Deflatie, niet inflatie, is het grootste risico nu

18 mei 14:59 Redactie

Masterclass webinar Jim Tehupuring & LYNX