--- ---

Uitgelicht: Avantium na vliegende start bijna weer terug bij af

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 17 maart 2017

Beursdebutant is fonds voor lange termijn belegger.

(ABM FN-Dow Jones) Biochemiebedrijf Avantium ging woensdag bij de start van zijn beursnotering in Amsterdam en Brussel vliegend van start en opende na de openingsslag van CEO Tom van Aken op de gong op Euronext Amsterdam direct 65 cent boven de introductiekoers van 11,00 euro per aandeel, maar vrijdag sloot het fonds op 11,01 euro en was daarmee weer terug bij af.

In totaal werden, ervan uitgaande dat de overtoewijzingsoptie niet wordt uitgeoefend, ruim 9,4 miljoen aandelen naar de beurs gebracht, of 37 procent van het totale aandelenkapitaal, met een bruto-opbrengst van circa 103 miljoen euro. De begeleidende banken kregen een overtoewijzingsoptie van maximaal 15 procent van het totaal aantal aangeboden aandelen, wat bij een volledige uitoefening resulteert in ruim 1,4 miljoen extra aandelen en de bruto-opbrengst van de beursgang doet stijgen naar 119 miljoen euro.

Met de beursgang richt het bedrijf zich zowel op institutionele als particuliere beleggers. Onder de institutionele beleggers die zijn ingestapt, bevinden zich partijen als pensioenfonds APG, Robeco, ING en investeringsmaatschapij Navitas Capital van de familie Zeeman. Circa 20 procent van het nieuwe aandelenkapitaal is aan particuliere beleggers toegewezen. 

"Dankzij de grote belangstelling van institutionele beleggers en de overweldigende vraag van particuliere beleggers in zowel Nederland als België heeft Avantium toegang gekregen tot nieuw kapitaal om haar strategie als pionier op het gebied van hernieuwbare en duurzame chemie uit te voeren", zei CEO Tom van Aken. "Dit bevestigt dat beleggers onderdeel willen zijn van de transitie van de huidige, op fossiele brandstoffen draaiende economie naar een toekomstige, hernieuwbare en circulaire economie."

CFO Frank Roerink voegde daar desgevraagd tegen ABM Financial News aan toe dat Avantium vooral aantrekkingskracht heeft voor beleggers die gaan voor duurzaamheid en rendement op lange termijn. "Beleggers die gaan voor dividend en korte termijnwinst moeten niet bij ons zijn", zo zei de financieel directeur resoluut. De CFO wilde zich daarbij desgevraagd niet wagen aan het noemen van een termijn waarop het in 2000 van Royal Dutch Shell afgesplitste bedrijf winstgevend zal worden.

Het bedrijf wil de opbrengst van de beursgang benutten voor de verdere ontwikkeling van biobased chemische producten voor onder meer afbreekbare plasticverpakkingen en vezels voor textiel en technische kunststoffen.

Verder zal de opbrengst worden benut voor het uitbouwen van productiefaciliteiten, onder meer door het bouwen van een nieuwe fabriek in Antwerpen voor de productie van furandicarbonzuur met een jaarlijkse capaciteit van maximaal 50.000 ton, om zo te kunnen inspelen op de wereldwijde vraag van marktleiders naar bioplastics en andere biobased materialen. Avantium wil in deze joint venture met het Duitse BASF ook andere partners betrekken, zoals Coca-Cola, Danone en Mitsui.

"Wij zullen zelf 65 miljoen tot 75 miljoen euro uit de opbrengst van de beursgang investeren in deze fabriek. BASF voegt eenzelfde bedrag toe en de resterende financiering van in totaal 300 miljoen euro moet komen uit leningen. Het helpt enorm voor het aankloppen bij de banken dat een grote partij als BASF direct bij dit project is betrokken", lichtte de CFO toe.

"We zijn in de joint venture met BASF bezig met de ontwikkeling van deze nieuwe fabriek in Antwerpen voor de productie van furandicarbonzuur met een jaarlijkse capaciteit van maximaal 50.000 ton, om zo te kunnen inspelen op de wereldwijde vraag van marktleiders naar biobased materialen. We hopen de ontwerpfase van de fabriek volgend jaar af te ronden en dan een definitief bouwbesluit te kunnen nemen. De productie kan dan in 2021 beginnen en de commerciële exploitatie start dan nog weer een jaar later", aldus de financiële topman.

Naast dit grote project werkt Avantium aan de uitbouw van twee kleinere proeffabrieken voor het omzetten van suikers, houtpulp en andere biomassa in bioplastics, ethyleenglycol en energie. Hiervoor wordt op een productielocatie in Delfzijl onder meer samengewerkt met AkzoNobel, energiebedrijf RWE en Staatsbosbeheer.

Roerink heeft absoluut geen twijfel aan het succes en winstgevendheid van de activiteiten van Avantium op termijn. "Wij zijn één van de voorlopers in de ontwikkeling van de nieuwe duurzame economie, die er onomkoombaar gaat komen", zei de financieel directeur daarover desgevraagd. 

Angst voor het scenario om daarbij in de rol van overnameprooi verzeild te raken, heeft Roerink niet. "Het zou een enorme blijk van succes zijn als grote marktpartijen of investeerders belangstelling voor een overname zouden hebben, maar vooralsnog heb ik het comfortabele gevoel dat wij samen met onze partners als zelfstandig bedrijf verder kunnen groeien", zo zei de CFO.

Een Nederlandse analist meldde anoniem nog wel twijfels over het succes van Avantium te hebben. "De kardinale vraag is: hoe krijg je de kosten voor de productie van bioplastics omlaag. Daar worstelt Corbion ook nog steeds mee, maar daar hebben ze als voordeel dat ze de lange aanloopverliezen kunnen financieren uit de winst die wordt gerealiseerd met de verkoop van biobased voedingsingrediënten", zo zei de marktvorser desgevraagd tegen ABM Financial News. "Bovendien is de bioplastics van Corbion jaren eerder productie dan de fabriek van Avantium en BASF en dat biedt een groot voordeel in het aantrekken en vast houden van klanten", meent de analist.

Geef een reactie