--- ---

Avantium opent ruim boven introductieprijs

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 15 maart 2017

Eerste handel nieuw beursfonds op 11,65 euro.

(ABM FN-Dow Jones) De handel in Avantium is woensdag in Amsterdam en Brussel positief van start gegaan met een eerste notering op 11,65 euro, vergeleken met de introductiekoers van 11,00 euro per aandeel. 

In totaal werden, ervan uitgaande dat de overtoewijzingsoptie niet wordt uitgeoefend, ruim 9,4 miljoen aandelen naar de beurs gebracht, of 37 procent van het aandelenkapitaal, met een bruto-opbrengst van circa 103 miljoen euro. De begeleidende banken kregen een overtoewijzingsoptie van maximaal 15 procent van het totaal aantal aangeboden aandelen, wat bij een volledige uitoefening resulteert in ruim 1,4 miljoen extra aandelen en de bruto-opbrengst van de beursgang doet stijgen naar 119 miljoen euro.

"Dankzij de grote belangstelling van institutionele beleggers en de overweldigende vraag van particuliere beleggers in zowel Nederland als België heeft Avantium toegang gekregen tot nieuw kapitaal om haar strategie als pionier op het gebied van hernieuwbare en duurzame chemie uit te voeren", stelde CEO Tom van Aken. "Dit bevestigt dat beleggers onderdeel willen zijn van de transitie van de huidige, op fossiele brandstoffen draaiende economie naar een toekomstige, hernieuwbare en circulaire economie."

Avantium is een voormalig onderdeel van Royal Dutch Shell en het bedrijf wil de opbrengsten van de beursgang benutten voor de verdere ontwikkeling van biobased chemische producten voor onder meer afbreekbare plasticverpakkingen en vezels voor textiel en technische kunststoffen.

Verder zal de opbrengst worden benut voor het uitbouwen van productiefaciliteiten, onder meer door het bouwen van een nieuwe fabriek in Antwerpen voor de productie van furandicarbonzuur met een jaarlijkse capaciteit van maximaal 50.000 ton, om zo te kunnen inspelen op de wereldwijde vraag van marktleiders naar biobased materialen. Avantium wil in deze joint venture met het Duitse BASF ook andere partners betrekken, zoals Coca-Cola, Danone en Mitsui.

Met de beursgang richt het bedrijf zich zowel op institutionele als particuliere beleggers.

Het aandeel Avantium handelt onder de ticker 'AVTX' aan zowel Euronext Amsterdam als Euronext Brussel. 

Geef een reactie