fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -dinsdag, 14 maart 2017

OPEC verlaagt productie verder

(ABM FN-Dow Jones) De samenwerkende OPEC-landen hebben de olieproductie in februari verder verlaagd, door een lagere productie in Saoedi-Arabië, terwijl de hogere olieprijzen leiden tot een toename van de schalie-olie in de Verenigde Staten. Dit bleek dinsdag uit een maandelijks rapport van het oliekartel.

In het rapport valt te lezen dat de productie door de groep samenwerkende olieproducerende landen in februari met 139.500 vaten per dag is afgenomen, tot een gemiddelde van 31,96 miljoen vaten per dag.

De stap van de OPEC, terwijl de Amerikaanse olieproductie opleeft, benadrukt het dilemma voor de landen die zijn aangesloten bij het kartel. Zij zijn in gesprek over een verlenging van de productieverlaging die eind vorig jaar voor zes maanden werd overeengekomen, bedoeld om de olieprijs te laten stijgen door de overproductie te elimineren.

In totaal 24 olieproducerende landen, deels niet aangesloten bij OPEC, kwam overeen om de productie in totaal met 1,8 miljoen vaten per dag te verlagen.

Niet alle landen doen even goed mee als Saoedi-Arabië. Irak, dat geld zegt nodig te hebben voor de oorlog tegen de radicale militante groepering IS, produceert 63.000 vaten meer dan afgesproken. Het land kwam de afspraken voor de helft na, met een productieverlaging met 62.000 vaten tot 4,414 miljoen vaten per dag in februari.

De lagere productie door de OPEC-deal heeft geleid tot hogere prijzen voor ruwe olie, wat de productie stimuleert bij concurrenten van het kartel.

De productie van niet-OPEC-leden zou met 400.000 vaten per dag kunnen toenemen, volgens OPEC, wat aanzienlijk hoger is dan de eerder geraamde 160.000 vaten per dag. Dit komt vooral omdat Amerikaanse producenten van schalie-olie en Canadese teerzanddelvers hun productie sterker dan verwacht opvoeren. Zij hebben hogere olieprijzen nodig om met winst te kunnen delven.

De Aandeelhouder TV

november 15, 2019

Koninklijke Olie schaalt productie op | 15 november 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

november 15, 2019

Eindelijk goed nieuws uit Duitsland

november 14, 2019

AEX 14 november 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

november 14, 2019

Private video

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
14 nov 10:16 Bas Heijink

Hoever kan de AEX doorstijgen? Bas Heijink

14 nov 10:22 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Meer steun nu groei China vertraagt

13 nov 09:13 Redactie

Kiadis stopt verrassend met ATIR101