--- ---

Update: Royal Dutch Shell verkoopt Canadese teerzanden

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 09 maart 2017

Transactie levert ruim 7 miljard dollar op.

(ABM FN-Dow Jones) Royal Dutch Shell trekt zich terug uit de winning van olie uit teerzanden in Canada, met de verkoop van het leeuwendeel van zijn belangen voor 7,25 miljard dollar aan Canadian Natural Resources. Dit maakte het Brits-Nederlandse olieconcern donderdag bekend.

"Dit is een significante stap in de omvorming van de portefeuille van Shell, in lijn met onze langetermijnstrategie", stelde CEO Ben van Beurden. Shell heeft een desinvesteringsprogramma van in totaal 30 miljard dollar. 

"We focussen op vrije kasstroom en hogere rendementen op kapitaal, en geven prioriteit aan activiteiten waar we mondiale schaal hebben en een concurrentievoordeel zoals Integrated Gas en diepzee", vatte Van Beurden de strategie samen.

Shell waardeert 1,3 miljard tot 1,5 miljard dollar af op de verkochte activiteiten, die vorig jaar een klein verlies draaiden van 22 miljoen dollar. De teerzandbelangen hadden volgens analisten van Numis een boekwaarde van 12 miljard dollar. 

De verkoop van de teerzandprojecten is goed voor Shell, stelden analisten van ING, omdat het concern daarmee afstand neemt van een controversiële bron van fossiele brandstofwinning, terwijl het de groeiambities in diepzee-exploitatie en chemicaliën ondersteunt.

Met de grootste desinvestering tot nu toe is Shell al op of over de helft van zijn verkoopprogramma van 30 miljard dollar, wat volgens analist Quirijn Mulder verrassend snel is. ING heeft een Houden advies op het aandeel met een koersdoel van 27,00 euro. 

Analisten van Numis zijn minder enthousiast, omdat zij denken dat de olieprijs op de middellange termijn gaat stijgen. In dat geval zou Shell een forse winstgroei kunnen mislopen. Numis, dat het aandeel niet actief volgt en dus ook geen advies heeft, vermoedt dat aandeelhouders toch zullen instemmen met de stap, die de schulden verlaagt en past in Shells strategie om de olieproductie houdbaarder te maken op alle prijsniveaus. Daarvoor moeten de gemiddelde productiekosten per vat omlaag.

Shell verkoopt voor 8,5 miljard dollar zijn belang van 60 procent in het grote teerzandproject Athabasca, het miljardenproject Carmon Creek en een aantal nog niet ontwikkelde teerzanden in de Canadese provincie Alberta. Deze transactie wordt door de Canadese koper voor 5,4 miljard dollar voldaan in contanten en voor 3,1 miljard dollar in aandelen.  

Daarmee krijgt Shell een fors belang in Canadian Natural Resources, dat marktleider in Canadese teerzanden met een marktkapitalisatie van circa 35 miljard dollar.

De uiteindelijke opbrengst voor Shell komt lager uit, omdat Shell en Canadian Natural Resources beide 1,25 miljard dollar steken in de overname van Marathon Oil Canada, dat een belang van 20 procent houdt in het Athabasca project. De twee transacties zullen naar verwachting medio 2017 afgerond worden. 

Het aandeel Royal Dutch Shell noteerde donderdag 3,7 procent lager, onder invloed van een dalende olieprijs.

Update: om extra informatie en analistencommentaar toe te voegen.

Geef een reactie