Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -dinsdag, 7 maart 2017

Nederlandse beursbedrijven onvoldoende beschermd tegen overnames volgens Dijsselbloem – media

(ABM FN-Dow Jones) Veel grote Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen zijn onvoldoende beschermd tegen vijandige, buitenlandse overnames. Dit zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën in een gesprek met de pers over de verkiezingscampagne van de PvdA, zo meldde Het Financieele Dagblad dinsdag.

Elf van de 25 grote Nederlandse AEX-bedrijven aan de AEX staan op dit moment in feite 'te koop', zo meldde de krant. Zij zijn volgens Dijsselbloem onvoldoende beschermd tegen ongewenste overnames, maar hebben hun kas goed gevuld in de afgelopen crisisjaren, omdat zij investeringen hebben uitgesteld.

Dat maakt hen een 'heel aantrekkelijke overnameprooi', zo citeerde het FD de minister. Hij vindt dat 'Nederland de naïviteit van zich moet afschudden' en de strategisch-economische belangen van het bedrijfsleven beter moet waarborgen. Dijsselbloem heeft volgens het FD naar eigen zeggen 'grote zorgen'.

Unilever

Directe aanleiding voor de bezorgdheid van de minister is het recente overnamebod van 134 miljard euro Unilever van de Amerikaanse branchegenoot Kraft Heinz, dat hierbij werd gesteund door investeerders Berkshire Hathaway en 3G. Unilever wees het bod af, waarna Kraft Heinz zich terugtrok.

Dijsselbloem deed kort daarna al een oproep aan Unilever om een beschermingswal op te werpen tegen ongewenste biedingen. Het bedrijf moet volgens de minister 'het lef hebben zich met een administratiekantoor te beschermen tegen vijandige overnames, tegen aasgieren en hyena's die klaarstaan je bedrijf kapot te maken', zo meldde het FD.

De minister voegde daar nu aan toe dat Unilever één van de paradepaardjes van de Nederlandse industrie voor agro-food is. 'Unilever is één van de grootste geldschieters voor de universiteit van Wageningen,' aldus Dijsselbloem die zelf in Wageningen woont. 

PostNL

Om bedrijven ook vanuit de overheid beter te beschermen tegen vijandige overnames, pleitte Dijsselbloem er opnieuw voor om het wetsvoorstel uit te breiden, waarmee het kabinet de overname van strategisch belangrijke Nederlandse concerns beoogt tegen te houden. Dit voorstel van VVD-minister Henk Kamp van Economische Zaken, dat nu ter consultatie voorligt aan belanghebbenden, geldt vooralsnog alleen voor de telecomsector.

Omdat het wetgevingsproces nog enige tijd duurt, is er volgens Dijsselbloem weinig wat de overheid nu kan uitrichten om Nederlandse bedrijven te beschermen behalve 'politieke druk uitoefenen en een duidelijk signaal afgeven'. Dat 'lompe duw- en trekwerk' van het kabinet heeft volgens hem recent plaatsgevonden, toen het Belgische Bpost het Nederlandse PostNL wilde kopen. Voor de langere termijn wil Dijsselbloem ook de Postwet aanpassen, zodat wettelijk wordt vastgelegd dat wie in Nederland de post bezorgt, zijn hoofdkantoor in Nederland moet hebben.

Om de kwetsbaarheden van het bedrijfsleven nog verder te verminderen, moet ook wettelijk worden geregeld dat ondernemingsraden meer te zeggen krijgt over fusies en overnames, aldus Dijsselbloem.

De Aandeelhouder TV

september 17, 2019

AEX 17 sep 2019 -Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 17, 2019

DSM op overnamepad? | 17 september 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 16, 2019

AEX 16 september 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 16, 2019

Drone aanval gooit olie op vuur | 16 september 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
17 sep 13:28 Albert Jellema

Altice kan nog 160 procent stijgen Blue Sky

17 sep 13:43 Edward Loef

Technische surveillance op de AEX, olie en meer

16 sep 14:28 Marco Knulst

Uitbraak olieprijs na drone-aanvallen