--- ---

OPEC produceert minder olie

Redactie De Aandeelhouder - maandag, 13 februari 2017

Output met 890.000 vaten per dag omlaag in januari.

De OPEC verwacht dit jaar een iets sterkere toename van de vraag naar olie. Dit meldde het kartel maandag in zijn maandrapport, waaruit ook bleek dat de landen die zijn aangesloten in januari de output in totaal met 890.000 vaten per dag hebben verlaagd ten opzichte van december.

In november sloot de OPEC een deal met een aantal landen buiten het kartel om de productie terug te schroeven om zo de oliemarkt weer in balans te brengen. Tot nu toe lijkt het kartel zich dus aan deze afspraak te houden.

Ondertussen moet de vraag naar olie dit jaar toenemen met 1,19 miljoen vaten per dag, wat een opwaartse bijstelling is van 35.000 vaten per dag ten opzichte van het maandrapport uit januari. 

Eind vorige week toonde het Internationaal Energieagentschap zich al optimistisch over de mondiale groei van de vraag naar olie. Het agentschap verwacht dat de vraag naar olie dit jaar toeneemt met 1,4 miljoen vaten per dag. Vorige maand ging het IEA nog uit van een groei met 1,3 miljoen vaten per dag. 

De olieprijs stond maandag onder druk. De maart-future op een vat West Texas Intermediate daalde een half procent op 53,52 dollar. 

Geef een reactie