--- ---

Olieprijs sluit behoorlijk lager

Redactie De Aandeelhouder - maandag, 13 februari 2017

Positief OPEC rapport wordt genegeerd.

De prijs voor een vat ruwe olie is maandag flink lager gesloten, ondanks een positief rapport van oliekartel OPEC. 

De OPEC verwacht dit jaar een iets sterkere toename van de vraag naar olie en maakte bovendien bekend dat de landen die zijn aangesloten bij het kartel in januari de output in totaal met 890.000 vaten per dag hebben verlaagd ten opzichte van december. In november sloot de OPEC een deal met een aantal landen buiten het kartel om de productie terug te schroeven om zo de oliemarkt weer in balans te brengen. De vraag naar olie zal dit jaar toenemen met 1,19 miljoen vaten per dag, wat een opwaartse bijstelling is met 35.000 vaten per dag ten opzichte van het maandrapport uit januari. 

"Een heel positief signaal van de OPEC", oordeelde marktanalist Craig Erlam van OANDA. 

"Het enorme bewijs van een renaissance voor Amerikaans schalie-olie weegt steeds zwaarder op de markt", aldus analist Enrico Chiorando van Love Energy. "Terwijl de OPEC zijn best doet om de prijs, groei en het potentieel voor verdere groei te stuwen, bedreigt de Amerikaanse schalie-olie een significante prijsstijging en kan een eventueel falen van de OPEC [in de toezeggingen om de productie te verlagen] de olieprijs zelfs verder omlaag slepen." 

De maart-future voor een vat ruwe olie sloot maandag op de New York Mercantile Exchange 0,93 dollar lager, of 1,7 procent, op 52,93 dollar.

Geef een reactie