fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -donderdag, 9 februari 2017

Olieprijs sluit hoger

De prijs voor een vat ruwe olie is donderdag hoger gesloten, vanwege een sterker dan verwachte vraag naar benzine in de Verenigde Staten, hoewel de winst werd beperkt door een stijging van de voorraden ruwe olie.

De olieprijs haalde donderdag steun uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration. Uit de data bleek woensdag dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 3 februari zijn gestegen met 13,8 miljoen vaten. De benzinevoorraden daalden afgelopen week met 0,9 miljoen vaten tot een totaal van 256,2 miljoen vaten. De voorraden stookolie en andere destillaten groeiden met een bescheiden 29.000 vaten tot 170,7 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting daalde van 88,2 naar 87,7 procent.

"De daling van de benzinevoorraden verlichtte de bezorgdheid onder handelaren", zei ANZ Research.

Volgens Platt Analytics lieten de data zien dat de vraag naar benzine vorige week toenam met 631.000 vaten per dag tot een totaal van 8,941 miljoen vaten per dag.

De ontwikkeling van de ruwe olie voorraden schetsten een pessimistischer beeld. Hoewel de stijging minder was dan verwacht was desalniettemin sprake van een stijging met 13,8 miljoen vaten, vanwege de stijgende import en binnenlandse productie.

"In november was sprake van een sterke stijging van de olie-export uit Saoedi Arabië", aldus analist Olivier Jakob van Petromatrix.

De Amerikaanse invoer van ruwe olie steeg vorige week met 1,1 miljoen vaten per dag. In de afgelopen vier weken noteerde de invoer gemiddeld op circa 8,5 miljoen vaten per dag, een stijging van 10 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, aldus het EIA.

Uit de data bleek tevens dat de Amerikaanse productie vorige week steeg met 63.000 vaten per dag tot een totaal van 8,98 miljoen vaten. De opwaartse trend in de Amerikaanse ruwe olie productie is één van de meest urgente bedreigingen voor de inspanning van de OPEC en een aantal niet-OPEC-producenten om de productie te verminderen. De OPEC en 11 andere producenten, waaronder Rusland, kwamen eind 2016 overeen de productie te verlagen met 1,8 miljoen vaten per dag in een poging de olieprijs te ondersteunen.

Intussen voorspelde het EIA dat de Amerikaanse productie dit jaar waarschijnlijk zal groeien met 100.000 vaten per dag vanaf 2016 en met nog eens 500.000 vaten per dag in 2018.

De maart-future op een vat West Texas Intermediate steeg 0,66 dollar, ofwel 1,3 procent, tot 53,00 dollar. 

De Aandeelhouder TV

november 20, 2019

AEX-video 20 november 2019 – Nico Bakker (BNP Paribas Markets)

november 19, 2019

AEX 19 november 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

november 19, 2019

Bob Homan (ING): ‘Koop meer aandelen’ – #BeursInside

november 19, 2019

Pitches: Vooruitblikken aan einde van het jaar lastig: Dit kun je doen – #BeursInside

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
21 nov 10:49 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Energietransitie raakt oliegiganten

20 nov 10:44 Marco Knulst

Bitcoin en de cavia-theorie

20 nov 08:43 Bas Heijink

Laatste fase AEX stijging?