--- ---

Monetair beleid Japan ongewijzigd

Redactie De Aandeelhouder - dinsdag, 31 januari 2017

Bank of Japan positiever over economie.

De Bank of Japan is positiever gestemd over de economie en handhaafde het monetaire beleid, maar stelde de verwachting voor de prijsontwikkeling voor 2016 wel neerwaarts bij. Dit bleek dinsdag uit het monetaire besluit van de centrale bank van Japan.

Met een meerderheid van 7 tegen 2 besloot de Bank of Japan de rente op 0,1 procent negatief te houden. Takehiro Sato en Takahide Kiuchi stemden tegen.

Met betrekking tot het consumentenprijspeil voorziet de bank een licht positieve trend als gevolg van de stijging van de energieprijzen. De Bank of Japan blijft zeer alert op de prijsontwikkeling, omdat het tempo waarin de prijzen stijgen nog niet voldoet aan de wens van de bank, die streeft naar een inflatiepeil van 2,0 procent.

De bank verwacht dat dit peil in het boekjaar 2018 wordt benaderd met een kerninflatie van 1,7 procent. Voor 2017 gaat de bank uit van 1,5 procent. In 2016 wordt echter een deflatie voorzien van 0,2 procent. Eerder lag de verwachting van de Bank of Japan voor dit jaar op een deflatie van 0,1 procent. Voor de komende twee jaar paste de centrale bank de inflatieramingen niet aan.

De groei van de economie komt naar verwachting van de Bank of Japan in het fiscale jaar 2017 uit op 1,5 procent en in 2018 op 1,1 procent. Voor het nog lopende fiscale jaar 2016 wordt uitgegaan van een groei van 1,4 procent. Deze raming lag in oktober nog op 1,0 procent. Voor 2017 en 2018 werd de raming met 0,2 procentpunt opwaarts bijgesteld.

Het beleidsorgaan meldde dinsdag in zijn vooruitzichten dat de economie van het land waarschijnlijk blijft groeien op basis van stimuleringsmaatregelen van de overheid en de groei van de economieën elders.

De Bank of Japan zal onverminderd in een jaarlijks tempo voor 80 biljoen Japanse yen, omgerekend ruim 650 miljard euro, obligaties blijven kopen om zo de monetaire basis uit te breiden.

De bank wil verder ook exchange-traded funds, ofwel ETF'a, en Japanse vastgoedfondsen inkopen tot respectievelijk 6 biljoen en 90 miljard yen.

De Nikkei index handelde dinsdag 1,7 procent lager. 

Geef een reactie