--- ---

Apple klaagt Qualcomm aan

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 20 januari 2017

Techreus wil 1 miljard dollar van halfgeleiderfabrikant vanwege beperking patentgebruik.

Apple klaagt Qualcomm aan vanwege het beperken van de toegang tot bepaalde patenten van de halfgeleiderfabrikant. Dit maakte Apple vrijdag bekend.

De techreus, die 1 miljard dollar eist van Qualcomm, diende de rechtszaak in bij een Californische rechtbank.

In december werd bekend dat Qualcomm voor dezelfde praktijken op de vingers is getikt door de Korea Fair Trade Commission. Dit leidde tot een boete van ruim 1 biljoen Koreaanse won, of omgerekend ongeveer 865 miljoen dollar. 

Qualcomm zou zich volgens de Koreaanse toezichthouder schuldig hebben gemaakt aan het beperken van de toegang tot bepaalde patenten voor sectorgenoten. Ook werden producenten van mobiele telefoons gedwongen oneerlijke licentie-overeenkomsten te tekenen, waarbij Qualcomm weigerde chips te leveren aan fabrikanten die het niet eens waren met de voorwaarden, oordeelde de KFTC.

Het Amerikaanse concern zei destijds in een reactie dat men in beroep gaat tegen de boete en hoe deze is berekend. Eerder deze week werd bekend dat ook de Amerikaanse Federal Trade Commission Qualcomm aanklaagt voor de praktijken en dat het concern ook deze beslissing aan zal vechten.

Het aandeel Qualcomm daalde kort voor de slotbel in Amerika ruim twee procent vanwege het nieuws.

Geef een reactie