--- ---

ASML trapt cijferseizoen af

Redactie De Aandeelhouder - zondag, 15 januari 2017

Rentebesluit ECB op de agenda.

De beurs gaat, nadat vrijdag in Amerika verschillende financials het cijferseizoen aftrapten, een drukkere week tegemoet.

Niet alleen begint het cijferseizoen op stoom te komen, ook de macro-economische agenda is redelijk gevuld en vrijdag staat de inauguratie van de 45ste president van de Verenigde Staten, Donald Trump, op de rol.

"Het mogelijk politiek turbulente 2017 begint met de grote vraag in hoeverre Donald Trump echt een grote verandering in de Amerikaanse economie teweeg gaat brengen", aldus econoom Bert Colijn van ING in een vooruitblik op de week.

Door deze aandacht voor de nieuwbakken president, sneeuwt volgens Colijn wellicht onder hoe sterk de economie van de eurozone er voor staat.

"Het consumentenvertrouwen staat op het hoogste punt sinds 2011 en 2016 wordt afgesloten met naar verwachting ongeveer een miljoen minder werklozen in de Eurozone - met 9,8 procent werkloosheid in november. Ook de industrie veerde in november op volgens deze week uitgebrachte data, de 3,2 procent jaar-op-jaar groei in productie is de sterkste sinds 2011 en aangezien de orders blijven binnenstromen lijkt het erop dat de industrie het voorlopig goed zal blijven doen", zo voorziet Colijn.

De week begint evenwel rustig, met Wall Street dat de deuren gesloten houdt vanwege de viering van Martin Luther King Day.

Op macro-economisch vlak zijn de ogen gericht op inflatiecijfers uit verschillende eurozone-lidstaten, met die van de eurozone als geheel op maandag. Ook staat de Duitse ZEW index, een index die de economische verwachtingen meet, op de agenda op woensdag. Nabeurs volgt het Beige Book van de Amerikaanse Federal Reserve, op donderdag gevolgd door het rentebesluit van de Europese Centrale Bank.

Colijn verwacht weinig vuurwerk van de centrale bank. "De ECB lijkt daar vooralsnog een oninteressante rol in te gaan spelen nu de verlenging van QE tot december al is besloten."

Wel denkt de marktvorser van ING dat de verdeeldheid binnen de ECB, zoals die uit de laatste notulen bleek, een belangrijk thema wordt in 2017 naarmate de inflatie onder invloed van hogere olieprijzen en economische groei verder aan zal trekken.

Vrijdag staan er naast de inauguratie van Trump ook een stroom aan Chinese cijfers op de agenda, waaronder de economische groei en de industriële productie.

Naast een flink aantal Amerikaanse en Europese multinationals, zoals Rio Tinto, Zalando, Morgan Stanley, Citigroup, IBM en General Electric, komt ASML op woensdag als eerste blue chip met de kwartaalcijfers. Ook Snow World opent die dag de boeken. Donderdag geeft fusiebedrijf Ahold Delhaize inzicht in de verkopen en Philips Lighting is volgende week maandag aan zet.

Geef een reactie