--- ---

NVM meldt uitstekend vierde kwartaal

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 12 januari 2017

Daling woningaanbod zorgt voor flinke prijsstijging.

De Nederlandse woningmarkt heeft een uitstekend vierde kwartaal en een goed 2016 achter de rug. Dit stelde de Nederlandse Vereniging van Makelaars NVM donderdag.

In het vierde kwartaal steeg het aantal verkochte woningen door NVM-makelaars op jaarbasis met 15 procent, een toename van bijna 45.800 bestaande woningen die van eigenaar wisselden. De totale verkoop in het vierde kwartaal, dat wil zeggen de verkopen door makelaars aangesloten bij de NVM en door niet-aangesloten makelaars, bedroeg naar schatting 59.500 stuks.

De gemiddelde prijs van een verkochte woning in Nederland lag in het vierde kwartaal 8,9 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Op kwartaalbasis betekende dit een stijging van 3,0 procent. Daarmee ligt de gemiddelde verkoopprijs momenteel bijna twintig procent boven het dieptepunt in 2013.

In 2016 registreerde de NVM een record van bijna 165.000 transacties bij zijn makelaars, op een totale markt van 214.000. Dit was vooral te danken aan regio's buiten de Randstad, met als koploper de provincie Gelderland. "Veel regio's in Nederland zijn bezig met een inhaalslag", aldus het NVM.

NVM-voorzitter Ger Jaarsma verwacht dat in 2017 de 'grote groei' in het aantal transacties er wel uit is. "Maar ik verwacht dat we dit jaar nog ruim 5 procent groei zullen zien. Aan de andere kant worden er te weinig woningen te koop aangeboden om aan de vraag te voldoen. Daardoor stijgen de woningprijzen relatief hard", aldus Jaarsma.

Geef een reactie