--- ---

Marks & Spencer boekt hogere omzet

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 12 januari 2017

Outlook onveranderd.

Marks & Spencer heeft in het afgelopen kwartaal een hogere omzet behaald. Dit bleek donderdag uit een trading update van de Britse warenhuisketen over het derde kwartaal van het huidige boekjaar.

"Ik ben tevreden met de reactie van klanten op de veranderingen die we doorvoeren in lijn met onze plannen voor het bedrijf", zei CEO Steve Rowe in een toelichting.

De groepsomzet steeg in de verslagperiode die eindigde op 31 december 2016 met 5,9 procent, of 4,3 procent bij constante wisselkoersen. 

Bij Food liepen de opbrengsten op jaarbasis met 5,6 procent op en bij Clothing & Home met 3,1 procent. 

In thuismarkt het Verenigd Koninkrijk steeg de omzet in het derde kwartaal met 4,5 procent, terwijl de internationale omzet bij actuele wisselkoersen met 18,9 procent toenam.

"Tegen een achtergrond van een onzeker consumentenvertrouwen blijft het bedrijf gericht op het uitvoeren van de strategie die vorig jaar werd aangekondigd", zei Marks & Spencer donderdag.

Het concern wil onder meer ruim 50 winkels sluiten, waaronder ook in Nederland. Ook verlaat Marks & Spencer een aantal verlieslatende markten, waardoor er in totaal ruim 2.000 banen verloren gaan. Internationaal wil men bovendien de nadruk leggen op franchises.

Outlook

De outlook die Marks & Spencer eerder gaf, werd donderdag herhaald. Bij Clothing & Home wordt een stijging van de brutomarge verwacht van tussen de 0 en 50 basispunten, terwijl de kapitaaluitgaven voor het boekjaar uitkomen op 400 miljoen Britse pond. Daarnaast moest het concern een voorziening nemen van 150 miljoen tot 200 miljoen pond vanwege het vertrek uit een aantal internationale markten.

Verder zal het boekjaar mogelijk negatief worden beïnvloed door het feit dat bijvoorbeeld Pasen afgelopen jaar later viel, voegde het concern daar donderdag aan toe.

Marks & Spencer komt 24 mei 2017 met de cijfers over het volledige boekjaar. Het aandeel sloot woensdag in Londen 0,2 procent hoger op 340,40 pence.

Geef een reactie