--- ---

Olieprijs sluit hoger

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 04 januari 2017

Volatiele sessie achter de rug.

De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag hoger gesloten, maar liet volatiele bewegingen zien gedurende de dag.

De februari-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,93 dollar hoger, of 1,8 procent, op 53,26 dollar.

Chinese macrodata waren woensdag positief en duwde de olieprijzen omhoog, maar later tijdens de handelssessie werden de winsten weer tijdelijk ingeleverd. Handelaren en marktkenners gaven hier meerdere verklaringen voor. Zo bestaat er nog steeds twijfel over de belofte van oliekartel OPEC om de productie te verlagen, helemaal nadat is gebleken dat Libië meer aan het produceren is.

Daar komt bij dat speculanten dusdanig grote posities hebben opgebouwd, uitgaande van een stijgende prijs, waardoor de markt gevoelig is geworden voor verliezen wanneer deze posities worden afgebouwd.

Toch vonden de olieprijzen weer redenen om te stijgen. Volgens analist Bjarne Schieldrop van SEB bank was dat vooral omdat er wordt verwacht dat de Amerikaanse olievoorraden zijn gedaald. De cijfers worden deze week donderdag bekend gemaakt in plaats van woensdag zoals gebruikelijk is.

Geef een reactie