--- ---

Zwitserse toezichthouder beboet banken voor rentemanipulatie

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 21 december 2016

Diverse grootbanken betalen gezamenlijk bijna 100 miljoen dollar.

Een handjevol grote banken is door een Zwitserse toezichthouder beboet voor het jarenlang manipuleren van belangrijke rentetarieven. Dit meldde mededingingsautoriteit Swiss Competition Commission, of COMCO, woensdag.

De boete, die is opgelegd aan onder andere JPMorgan Chase, Citigroup, Barclays, Société Générale en Credit Suisse, komt uit op 99 miljoen Zwitserse frank, omgerekend 92,6 miljoen euro. Royal Bank of Scotland en Deutsche Bank hoefden als klokkenluiders geen boete te betalen.

Volgens COMCO vormden JPMorgan en RBS een "bilateraal kartel" waarmee het Zwitserse frank/Libor rentetarief werd beïnvloed tussen 2008 en 2009. De benchmark wordt door veel banken gebruikt om te bepalen tegen welke voorwaarden ze aan elkaar lenen, maar ook om derivaten te prijzen.

Daarnaast spanden RBS, Citigroup, Deutsche Bank en JPMorgan samen om de Japanse yen/Libor bemchmark te manipuleren in een periode die liep van 2007 tot 2010. Toezichthouder COMCO onderzoekt nog of ook andere banken, waaronder UBS en HSBC zich schuldig hebben gemaakt aan het beïnvloeden van deze benchmark. 

Verder maakten Deutsche Bank, Barclays, RBS en Société Générale zich tussen 2005 en 2008 schuldig aan het manipuleren van de Euribor-rente.

Alle banken die deelnamen aan het manipuleren van de rentetarieven hebben een schikking getroffen, aldus COMCO. Wel kunnen ze via de rechter nog in beroep gaan tegen de beslissing van de toezichthouder.

Geef een reactie