--- ---

Pessimisme OPEC akkoord slaat om in hoop

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 30 november 2016

Commentaar Saoedi-Arabie stemt tot hoop.

De prijs voor een vat ruwe olie zit woensdagochtend stevig in de lift, nadat Saoedi-Arabië zei dat er een goede kans bestaat op een OPEC-akkoord over een verlaging van de olieproductie.

De Saoedische minister van Energie Khalid al-Falih sprak van een goede kans op een OPEC-akkoord over een verlaging van de olieproductie. Hij zei tevens dat in het geval er geen akkoord tot stand komt, evenwel sprake zal zijn van een traag herstel van de olieprijs en dat de markt niet zal instorten.

De minister meldde verder te hopen op een akkoord waarbij ook niet-OPEC landen hun olieproductie reduceren, met circa 600.000 vaten olie per dag. Druk op Rusland kon de minister niet uitoefenen alvorens de lidstaten van het oliekartel zelf tot een besluit zijn gekomen over een verlaging van de productie. De energieminister zette zijn woorden kracht bij met de opmerking te verwachten dat binnen drie jaar sprake zou kunnen zijn van een tekort in het olieaanbod.

Al-Falih kreeg bijval van de secretaris generaal van de OPEC Mohammed Barkindo, die aangaf dat een akkoord om de worstelende markt in balans te brengen gerealiseerd zal worden.

De Iraanse minister van Olie wist de markt eerder op de dag al positief te stemmen met het commentaar dat de OPEC vandaag wel degelijk tot een akkoord zal komen over een productieverlaging. De minister voegde er overigens aan toe dat een pas op de plaats qua productie in zijn eigen land niet op de agenda staat.

De Saoedische minister van Energie meldde dat Teheran mag blijven produceren op de pre-sanctie niveau's. Daarmee zou één van de belangrijkste hindernissen om tot een akkoord te komen van tafel zijn.

Olie noteerde woensdagochtend stevig in het groen. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 5,0 procent op 47,49 dollar, terwijl een februari-future Brent 5,2 procent hoger bewoog op 49,80 dollar. 

Geef een reactie