--- ---

PGGM lanceert met Volo eerste APF zonder winstoogmerk

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 23 november 2016

Overwinst vloeit terug naar deelnemers en werkgevers.

Volo Pensioen wordt het eerste Algemene Pensioenfonds (APF) zonder winstoogmerk waar bestaande pensioenfondsen en werkgevers hun pensioenregeling kunnen onderbrengen. Dit maakte pensioenuitvoerder PGGM woensdag bekend. 

De nieuwe entiteit kreeg goedkeuring van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). 

Een APF is een nieuw type pensioenuitvoerder, dat het pensioen kan uitvoeren voor meerdere werkgevers tegelijk, maar ook van andere pensioenfondsen die besluiten hun activiteiten over te dragen. 

Volo stelt naar eigen zeggen verantwoord beleggen centraal en maakt gebruik van de kennis en koopkracht van PGGM, dat de uitvoeringspartner is. Die grote partner biedt ook toegang tot private markten, wat voor aanvullend rendement kan zorgen, aldus Volo.

De naam, die in het Latijn "ik wens" betekent, hangt volgens het bedrijf samen met het feit dat mensen steeds meer zelf verantwoordelijk worden voor hun pensioen. Volo gaat naar eigen zeggen uit van het individu maar "biedt continuïteit vanuit haar coöperatieve oorsprong."

Volo geeft deelnemers en werkgevers ook zeggenschap over de pensioenregeling, het strategisch beleggingsbeleid en belangrijke beleidsbeslissingen. 

Omdat er geen winstoogmerk is, vloeit behaalde overwinst terug naar de deelnemers en werkgevers in de vorm van lagere uitvoeringskosten. "Hiermee staat het belang van klanten werkelijk voorop", aldus Volo.

Geef een reactie