--- ---

Marks & Spencer ziet omzet licht oplopen

Redactie De Aandeelhouder - dinsdag, 08 november 2016

Onderneming herziet strategie.

Marks & Spencer heeft in het eerste halfjaar van het lopende boekjaar een licht hogere omzet geboekt, maar de onderliggende winst daalde. Dit meldde de Britse warenhuisketen dinsdag voorbeurs in een trading update over de verslagperiode die op 1 oktober eindigde.

De groepsomzet steeg ten opzichte van dezelfde periode in 2015 met 0,9 procent naar 4.994 miljoen Britse pond. Het onderliggende operationele resultaat voor belastingen kwam uit op 231,3 miljoen Britse pond, een daling met 18,6 procent.

In het Verenigd Koninkrijk was er sprake van een daling van 18,3 procent van het onderliggende operationeel resultaat door meer kosten en een lagere brutowinst bij Clothing & Home.

Het bedrijf handhaafde het interimdividend op 6,8 pence per aandeel Marks & Spencer, maar besloot ook geen aanvulling aan de belegger te retourneren in de tweede helft van het boekjaar vanwege onzekerheden in de markt en strategische veranderingen.

De strategie bestaat concreet vooral uit sluiting van 53 winkels, waaronder ook in Nederland en afscheid van 10 verlieslatende markten. Daarmee zijn 2.100 arbeidsplaatsen gemoeid. Het bedrijf blijft gecommitteerd aan joint ventures in India en Griekenland. Verder komt de nadruk internationaal te liggen op franchises.

Outlook

Het bedrijf verwacht nu een verdere daling van het Britse pond. Er wordt op jaarbasis een groei van de brutomarge voorzien in het Clothing & Home-segment tussen de 0 en 50 basispunten. Het investeringsniveau wordt verwacht uit te komen op 400 miljoen Britse pond. Marks & Spencer voorziet een voorziening tussen de 150 en 200 miljoen Britse pond in verband met het vertrek uit een aantal internationale markten.

Geef een reactie