--- ---

Cashburn Galapagos nog steeds op peil

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 27 oktober 2016

Outlook gehandhaafd.

Galapagos heeft de cashburn in de eerste negen maanden van het jaar op peil weten te houden en houdt nog steeds vast aan de eerder afgegeven guidance voor de R&D uitgaven dit jaar. Dit meldde het Belgisch-Nederlandse biofarmaceutische bedrijf donderdagavond in de halfjaarcijfers. 

"Ook dit kwartaal is de voortgang die we hebben gemaakt in onze R&D programma's zeer bemoedigend", lichtte CEO Onno van de Stolpe de resultaten in een persbericht toe. 

In 2016 verwacht het bedrijf, dat primair opereert vanuit het Bio Science Park in Leiden, nog steeds een cashburn van 100 miljoen tot 120 miljoen euro, exclusief de ontvangst van betalingen voor filgotinib van samenwerkingspartner Gilead Sciences. 

In de negen maanden tot en met september kwamen de uitgaven aan R&D uit op 96,7 miljoen euro. 

Ondertussen is de kaspositie nog altijd sterk. Die stond aan het eind van het derde kwartaal op 938,8 miljoen euro, tegenover 968,5 miljoen euro eind juni. 

In de eerste negen maanden van het jaar steeg de omzet van 47,2 miljoen naar 65,0 miljoen euro.

Onder de streep resteerde een winst van 8,1 miljoen euro, tegenover een verlies van 61,4 miljoen euro een jaar eerder. Operationeel werd nog wel verlies gedraaid, van 48,5 miljoen euro maar dat bleek lager dan het operationele verlies van 63,3 miljoen euro vorig jaar.

Pijplijn op koers

Kijkend naar de pijplijn zijn Galapagos en Gilead momenteel bezig met Fase 3 programma's met filgotinib als behandeling tegen reuma en de ziekte van Crohn.

Het CF programma, met daarin diverse therapieën die ontwikkeld worden tegen taaislijmziekte ligt ook op koers. Deze week presenteert het bedrijf in Amerika een aantal nieuwe resultaten. Volgens marktkenner Michael Vlemmix van KBC Securities ziet de verdere ontwikkeling er vooralsnog positief uit.

In 2017 zal Galapagos naar verwachting starten met de eerste klinische studies met de drievoudige combinatietherapie in de behandeling tegen taaislijmziekte. 

Het aandeel Galapagos sloot donderdag 1,4 procent in de min op 58,86 euro.

Geef een reactie