fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -dinsdag, 11 oktober 2016

Amerikaanse aandelenmarkt lager gesloten

De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag met verlies gesloten, ondanks een lichte opleving tegen het einde van de handelsdag.

De Dow Jones index verloor 1,1 procent op 18.128,66 punten, de breder samengestelde S&P 500 index eindigde 1,2 procent in het rood op 2.136,73 punten en techbeurs Nasdaq sloot 1,5 procent lager af op 5.246,79 punten.

Volgens marktanalist Jasper Lawler van CMC Markets werd het sentiment in de Verenigde Staten mede gedrukt door de kwartaalcijfers van Alcoa, die niet aan de verwachtingen van de markt voldeden. Ook de lagere olieprijzen speelden de Amerikaanse beurzen volgens de marktvorser niet in de kaart.

De november-future voor een vat ruwe olie sloot dinsdag op de New York Mercantile Exchange 0,56 dollar lager, of 1,1 procent, op 50,79 dollar. Het Internationaal Energieagentschap gaf vandaag aan een minder sterke groei van de vraag naar olie te voorzien en merkte op dat de olieproductie van OPEC-landen in september naar een nieuw record was gestegen. Daarnaast vroegen beleggers zich af of Russische oliebedrijven de bereidwilligheid van president Vladimir Poetin om bij te dragen aan een lagere olieproductie wel delen.

De euro/dollar noteerde op 1,1058. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1115 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1137 op de borden.

In navolging van Alcoa, komen enkele grote Amerikaanse banken deze week met de cijfers over het afgelopen kwartaal, waaronder Bank of America, JPMorgan Chase en Wells Fargo. Woensdag krijgen beleggers voorbeurs inzicht in de resultaten van Delta Air Lines. Ook staan de wekelijkse olievoorraden op de rol en de notulen van de laatste rentevergadering van de Federal Reserve.

Bedrijfsnieuws

Aluminiumfabrikant Alcoa opende dinsdag de boeken over de afgelopen verslagperiode. Het is de laatste keer dat dit gebeurde als één bedrijf, want Alcoa zal zich opsplitsen. De resultaten worden traditiegetrouw als het officieuze begin van het cijferseizoen beschouwd. De aluminiumproducent boekte in het afgelopen kwartaal een minder hoge omzet dan een jaar terug, terwijl de winst juist opliep. Toch lag de winst lager dan waarop de markt vooraf rekende. Alcoa werd hard afgestraft en leverde ruim 11 procent aan beurswaarde in.

Het aandeel Twitter blijft in de schijnwerpers staan vanwege overnamegeruchten. Maandag ging er maar liefs 11,5 procent van de koers af en dinsdag was sprake van een bescheiden herstel van 2,5 procent.

Seagate Technology verhoogde de omzetverwachting voor het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar, maar had wel te kampen met hogere operationele kosten. Het aandeel Seagate gaf maar liefst 7,6 procent aan beurswaarde prijs.

Apple profiteerde van de problemen bij concurrent Samsung. Het conglomeraat stopt definitief met de productie en de verkoop van de Galaxy Note 7, omdat de toestellen vanwege oververhitting van de batterij mogelijk vlam kunnen vatten. Apple won 0,2 procent, terwijl Samsung 7,5 procent aan beurswaarde moest prijsgeven.

General Electric won 0,2 procent. De Amerikaanse onderneming is van plan het Deense LM Wind Power, een fabrikant van windmolenwieken, over te nemen voor 1,65 miljard dollar.

De Aandeelhouder TV

december 6, 2019

Goed nieuws SBM Offshore

december 6, 2019

Opwaarts potentieel olieprijs onder druk

december 6, 2019

Belegger moet voorzichtig zijn met Aramco

december 5, 2019

Op korte termijn venijnige correctie AEX

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
05 dec 13:57 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: COP25 meeting: push in strijd tegen klimaatverandering

05 dec 13:34 Redactie

2% Rendement per maand met ArcelorMittal

03 dec 09:32 Bas Heijink

AEX Bearish Engulfing