--- ---

NVM signaleert keerzijde herstel Nederlandse woningmarkt

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 06 oktober 2016

Afname aanbod zorgt voor tweespalt.

Het herstel van de woningmarkt heeft zich in het derde kwartaal van dit jaar voortgezet, maar dit ging in toenemende mate gepaard met een tweedeling in de woningmarkt. Dit stelde de Nederlandse Vereniging van Makelaars NVM donderdag.

"Die kloof gaapt niet alleen tussen 'stad' en 'platteland' en tussen huur en koop, maar het afnemende aanbod aan te koop staande woningen zorgt ook voor een tweespalt tussen verkopers en kopers. Die eerste groep komt relatief makkelijk van zijn woning af, terwijl de woningmarkt voor steeds meer kopers - met name starters - moeilijk toegankelijk wordt, vooral in de oververhitte regio's", aldus de NVM.

In het derde kwartaal steeg het aantal verkochte woningen door NVM-makelaars op jaarbasis naar ruim 41.000, een stijging met 15 procent.

De totale verkoop in het derde kwartaal, dat wil zeggen de verkopen door makelaars aangesloten bij de NVM en door niet-aangesloten makelaars, bedroeg naar schatting 53.500 stuks.

De prijs van de gemiddeld verkochte woning in Nederland lag op 240.000 euro, liefst 7,4 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Geef een reactie