--- ---

Europa sluit hoger

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 07 september 2016

Aandacht op rentebesluit ECB.

De Europese beurzen zijn woensdag hoger gesloten, voorafgaand aan het rentebesluit van de Europese Centrale Bank een dag later.  

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,3 procent op 350,46 punten, de Duitse DAX steeg 0,6 procent op 10.752,98 punten en de Franse CAC 40 dikte 0,6 procent aan tot 4.557,66 punten. De Britse FTSE 100 steeg 0,3 procent tot 6.846,58 punten.

Beleggers kijken deze week met name uit naar het rentebesluit van de ECB, waarbij de centrale bank ook economische ramingen zal verschaffen die mogelijkerwijs meer inzicht geven in de bereidheid van voorzitter Mario Draghi om met nieuwe stimuleringsmaatregelen te komen.

Volgens marktvolgers waren de handelsvolumes aan de lage kant, wat aangeeft dat beleggers het rustig aandeden in afwachting van het rentebesluit en de speech van Draghi.

Op macro-economisch vlak werd woensdagochtend bekend dat de Duitse industrie in juli minder heeft geproduceerd dan een maand eerder. De productie daalde in juli met 1,5 procent op maandbasis, versus een stijging van 1,1 procent in juni.

"De scherpe daling van de industriële productie is een slecht begin van het derde kwartaal. Zelfs als de productiecijfers in de zomermaanden later stevig worden bijgesteld, zal deze daling leiden tot meer zorgen over de afkoeling van de Duitse economie", zei econoom Carsten Brzeski van ING.

De Britse industrie produceerde in juli daarentegen meer. De industriële productie steeg op jaarbasis met 2,1 procent. Op maandbasis nam de industriële productie met 0,1 procent toe.

Olie noteerde woensdag rond het slot in Europa hoger. Een oktober-future West Texas Intermediate steeg 0,1 procent op 44,91 dollar, terwijl een november-future Brent 0,1 procent hoger bewoog op 47,30 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1240. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1255 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1248 op de borden.

Stijgers en dalers

De Duitse autofabrikant Daimler zei bezig te zijn met de ontwikkeling van elektrische busjes en investeert 500 miljoen euro in nieuwe technologie. De voertuigen zouden in staat moeten zijn om te worden geladen door robots en bezorgingen kunnen door drones worden geholpen. Daimler sloot 1,4 procent hoger.

Een andere Duits autobedrijf, Volkswagen, onderzoekt mogelijkheden voor joint ventures in China om daar elektrische auto's te maken. Het aandeel Volkswagen won 1,4 procent.

Bierbrouwers AB InBev en Heineken zouden volgens persbureau Bloomberg interesse hebben in een belang van de Vietnamese overheid in Sabeco. Ook andere brouwers azen op de Vietnamese bierbrouwer. Heineken steeg 0,1 procent. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent lager op 2.181,30 punten. De Dow Jones index daalde 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het rood.

Geef een reactie