--- ---

Transactiemonitoring bij banken moet beter

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 31 augustus 2016

DNB noemt situatie zorgelijk.

Nederlandse banken moeten transacties beter in de gaten houden om witwassen en terrorismefinanciering te voorkomen. Dat stelde toezichthouder DNB woensdag in een update over het onderwerp.

De banken hebben gevraagd om meer informatie en houvast, om dit aan te pakken. DNB zal daaraan tegemoetkomen wanneer de resultaten van het nog lopende onderzoek bekend worden, aan het einde van het jaar. 

DNB noemde het zorgelijk dat het proces waarmee banken transacties volgen nog de nodige verbeteringen behoeft.Banken zouden onder meer onvoldoende rekening houden met het risicoprofiel en de risicoclassificatie van een cliënt, bij het detecteren van potentieel ongebruikelijke transacties. 

Recente terroristische aanslagen in Europa onderstrepen het belang van een effectief proces om transacties te monitoren, volgens DNB. Als financiële instellingen hier een effectief werkend proces voor hebben, dat kunnen zij mogelijk ongebruikelijke transactiepatronen en transacties tijdig signaleren.

Geef een reactie