--- ---

Cijferseizoen op laatste benen

Redactie De Aandeelhouder - zaterdag, 20 augustus 2016

Macro-economisch nieuws keert terug op voorgrond.

Beleggers maken zich komende week op voor het restant van het Nederlandse cijferseizoen, waardoor de aandacht langzaam zal verschuiven naar de ontwikkeling van de macro-economie en een belangrijke bijeenkomst van de Federal Reserve. 

"De komende week staat er weinig bedrijfsnieuws op de agenda. Op macro-economisch gebied belooft het een interessante en drukke week te worden", meenden analisten van ABN AMRO.

Maandag gaat de week rustig van start met de kwartaalcijfers van Batenburg Techniek, op dinsdag gevolgd door IMCD en Esperite. 

Beursnieuweling ASR Nederland opent op woensdag de boeken, evenals private bank Van Lanschot. Donderdag staan de cijfers van onder meer fusiebedrijf Ahold Delhaize op de rol, evenals Intertrust en Sif Group. 

Vrijdag besluiten Gemalto, Eurocommercial Properties en Kiadis Pharma de handelsweek door inzage in de kwartaalprestaties te verschaffen. 

In Europa en de Verenigde Staten kwam het cijferseizoen al eerder ten einde. Het Zwitserse Glencore en het Franse Vivendi zullen komende week nog op de proppen komen met cijfers, terwijl in Amerika de resultaten van onder meer Best Buy, HP en Tiffany & Co geagendeerd staan. 

Aangezien beleggers zich in mindere mate hoeven te bekommeren over de bedrijfscijfers, zal de aandacht meer gericht worden op macro-economische publicaties. 

Maandag staat de Chicago Fed index op de rol, op dinsdag gevolgd door de voorlopige mondiale inkoopmanagersindexen van Markit Economics over augustus. Bovendien staan er Chinese cijfers over het ondernemersvertrouwen geagendeerd, terwijl uit het eurogebied juist het consumentenvertrouwen naar buiten komt. 

Woensdag komen uit Duitsland de definitieve economische groeiramingen naar buiten over het tweede kwartaal, waarna later op de dag de ogen gericht zullen zijn op de wekelijkse olievoorraden. De Amerikaanse orders voor duurzame goederen en de S&P Case Shiller huizenprijsindex zullen de markt voor donderdag naar verwachting bepalen.

De nieuwste economische groeiramingen uit Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten vormen de belangrijkste data voor vrijdag. Ook inflatiecijfers uit Japan, de Duitse detailhandelsverkopen en het Amerikaanse consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan kunnen op extra aandacht rekenen. 

Symposium Jackson Hole

Naast de reguliere agendapunten staat komende week het jaarlijkse symposium met topbankiers en economen in Jackson Hole op de rol. Naar verwachting zal ook voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve een bezoek brengen aan de bijeenkomst in de staat Wyoming.

"De Fed heeft in het verleden dit evenement gebruikt om de markten te sturen in aanloop naar een belangrijk monetair besluit", aldus marktanalist Craig Erlam van Oanda. 

Geef een reactie