fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 28 juli 2016 22:24

Galapagos houdt cashburn op peil

Galapagos heeft de cashburn in de eerste zes maanden van het jaar op peil weten te houden en houdt nog steeds vast aan de eerder afgegeven guidance voor de R&D uitgaven dit jaar. Dit meldde het Belgisch-Nederlandse biofarmaceutische bedrijf donderdagavond in de halfjaarcijfers.

"Ik ben tevreden met de resultaten over het afgelopen half jaar, zowel financieel als ook in onze R&D", lichtte CEO Onno van de Stolpe de resultaten in een persbericht toe.

In 2016 verwacht het bedrijf, dat primair opereert vanuit het Bio Science Park in Leiden, nog steeds een cashburn van 100 miljoen tot 120 miljoen euro, exclusief de ontvangst van betalingen voor filgotinib van samenwerkingspartner Gilead Sciences.

In het eerste halfjaar kwamen de uitgaven aan R&D uit op 62,4 miljoen euro, waar de gemiddelde analistenconsensus lag op 74 miljoen euro.

Ondertussen is de kaspositie nog altijd sterk. Die stond aan het eind van het tweede kwartaal op 968,5 miljoen euro, tegen circa 988 miljoen euro eind maart. Analisten rekenden op een kaspositie van rond de 970 miljoen euro.

De kas wordt niet alleen gespekt door de opbrengst van de beursgang naar de Nasdaq, nu ruim een jaar geleden, maar ook licentie- en mijlpaalbetalingen van samenwerkingspartners als Gilead en AbbVie. 

In het tweede kwartaal maakte Galapagos bekend dat de voorwaarden van de samenwerking met AbbVie op het gebied van de ontwikkeling van behandelingen tegen taaislijmziekte waren aangepast, in het voordeel van het biofarmaceutische bedrijf. Door de uitbreiding van het partnerschap, lopen mogelijke mijlpaalbetalingen voor Galapagos op van 350 miljoen naar 600 miljoen dollar. 

In de eerste zes maanden van het jaar steeg de omzet van 36,9 miljoen naar 48,8 miljoen euro. Geraadpleegde analisten rekenden gemiddeld op een omzet van 48 miljoen euro.

Onder de streep resteerde een winst van 32,2 miljoen euro, tegenover een verlies van 34,2 miljoen euro een jaar eerder. Operationeel werd nog wel verlies gedraaid maar dit resultaat verbeterde van 35,6 miljoen euro negatief tot 24,3 miljoen euro negatief.

Kijkend naar de pijplijn zijn Galapagos en Gilead momenteel bezig met Fase 3 programma's met filgotinib. Eind mei kreeg Galapagos groen licht om samen met Gilead te beginnen met Finch, een Fase 3 studie met het middel in de behandeling tegen reuma. Deze studie start binnenkort, aldus het bedrijf. In het derde kwartaal hopen de twee bedrijven bovendien een Fase 3-studie te starten om het middel als behandeling te testen voor de ziekte van Crohn. Later dit jaar volgt naar verwachting ook nog een klinische studie met filgotinib als behandeling tegen andere chronische darmontstekingen.

Het CF programma, met daarin diverse therapieën die ontwikkeld worden tegen taaislijmziekte ligt ook op koers. Resultaten van diverse studies worden nog voor het eind van het jaar verwacht. In 2017 zal Galapagos naar verwachting starten met de eerste klinische studies met de drievoudige combinatietherapie in de behandeling tegen taaislijmziekte.

Verder zei het bedrijf onlangs tijdens zijn R&D Update dat men streeft naar een stabiele portfolio met drie klinische zogenoemde Proof-of-Concept (het bewijzen van eventueel werkzaamheid) studies met potentiële medicijnen per jaar en eenmaal per twee jaar de start van een Fase 3 programma. Naast de ontwikkeling van filgotinib en het taaislijmziekteprogramma, ontwikkelt Galapagos momenteel ook therapieën tegen onder meer  idiopathische longfibrose. 

Het aandeel sloot donderdag 1,8 procent hoger op 49,89 euro.

De Aandeelhouder TV

januari 24, 2020

AEX week 4 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 24, 2020

Enerverende start beursjaar 2020

januari 24, 2020

Bayer gaat boeten voor Roundup | 24 januari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 23, 2020

AEX 23 januari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
24 jan 12:48 Redactie

AKZO bulls in de aanval

24 jan 10:00 Matthijs Kok

3 Nederlandse Beleggingstips voor 2020

23 jan 09:33 Marco Knulst

Opnieuw slechte signalen voor energiesector