--- ---

EU kondigt vooraf onderzoek mogelijke Bayer Monsanto deal aan

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 29 juni 2016

Ongebruikelijke mededeling voordat overname formeel is aangekondigd.

De mededingingsautoriteit van de Europese Unie gaat de gevolgen van een mogelijke overname door Bayer van Monsanto en vergelijkbare fusies tussen sectorgenoten nauwlettend bestuderen. Dit maakte de Europese Commissie woensdag bekend.

Het is opmerkelijk dat de Europese Commissie deze mededeling doet, voordat de deal tussen Bayer en Monsanto formeel is aangekondigd, omdat het Amerikaanse concern het bod van 62 miljard dollar van de Duitse farmacie- en chemiereus vooralsnog onvoldoende vindt.

"Ons uiteindelijke besluit [over de deal tussen Bayer en Monsanto] moet volledig aan alle Europese fusieregels voldoen", meldde de Europese mededingingscommissaris Margrethe Vestager in een brief aan twee leden van het Europees Parlement, die is gepubliceerd op de website van de fractie van de Groenen/Vrije Europese Alliantie in het Europees Parlement.

De europarlementariërs Martin Häusling en Sven Giegold hebben hun bezorgdheid geuit aan de Europese Commissie over de voorgenomen fusie tussen Bayer en Monsanto.

"In ons onderzoek zullen we rekening houden met uw zorgen over de effecten van de fusie van Bayer en Monsanto op prijzen, op de variatie van beschikbare zaadproducten, en op onderzoek en innovaties", aldus Vestager.

Buiten de voorgenomen overname van Monsanto door Bayer hebben ook sectorgenoten Dow Chemical, DuPont en Syngenta fusieplannen aangekondigd.

Vestager suggereerde in haar brief dat het onderzoek in de context geplaatst zal worden van het feit dat wellicht meerdere fusies in de sector tegelijkertijd zouden kunnen plaatsvinden.

"Ik kan u verzekeren dat mijn onderzoeksteams de aangekondigde fusies in de zaad- en agrochemisch sector zeer zorgvuldig zullen onderzoeken", is in de brief te lezen.

Geef een reactie