--- ---

Fitch verlaagt outlook Japanse economie

Redactie De Aandeelhouder - maandag, 13 juni 2016

Outlook Japan op negatief.

Fitch Ratings heeft de kredietwaardigheid van Japan herbevestigd op 'A', maar verlaagde de outlook van stabiel naar negatief. Dit meldde de kredietwaardigheidsbeoordelaar maandag.

Fitch Ratings motiveerde de neerwaartse bijstelling op basis van afgenomen vertrouwen in de belofte van de Japanse autoriteiten om begrotingsconsolidatie te realiseren, nadat Tokio begin juni aankondigde de geplande verhoging van de btw van april 2017 tot oktober 2019 uit te stellen.

De kredietwaardigheidsbeoordelaar is van mening dat de belastingverhoging een belangrijk element was van de consolidatiestrategie van de Japanse overheid.

Dientengevolge paste Fitch zijn fiscale prognoses aan. De kredietwaardigheidsbeoordelaar voorziet een groei van de verhouding tussen de bruto overheidsschuld en het bbp met 1 tot 2 procentpunten vanaf 245 procent eind 2016 tot 2024, waar Fitch eerder uitging van een piek van 247 procent in 2020.

Hoewel Japan één van 's werelds meest geavanceerde, productieve en welvarende economiën is, drukken de macro-economische prestaties van het land op de kredietwaardigheid, aangezien de nominale bbp-groei veel zwakker is dan in de meeste andere ontwikkelde economieën.

De Japanse buitenlandse reserves ondersteunen daarentegen de kredietwaardigheid van het land, aldus Fitch. Deze reserves noteerden eind mei 2016 op 1.254 miljard dollar, versus 1.233 miljard dollar eind 2015.

Geef een reactie