--- ---

Nokia komt terug als telefoonmerk

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 18 mei 2016

Nieuw Fins bedrijf krijgt licenties om merknaam te gebruiken.

Nokia heeft een strategische overeenkomst getekend met HMD Global waarbij de merknaam en het intellectueel eigendom gebruikt mogen worden voor een nieuwe generatie Nokia telefoons en tablets. Dit meldde het Finse bedrijf woensdagmiddag. 

Nokia verkocht in 2014 zijn mobiele telefoontak aan Microsoft en richtte zich vervolgens op de productie van netwerkapparatuur. 

HMD Global, een net nieuw opgericht, Fins bedrijf, koopt nu de rechten van Microsoft om de komende tien jaar het merk Nokia te mogen gebruiken voor de productie van mobiele producten met de merknaam Nokia. Nokia ontvangt hiervoor royalty's. 

De transactie tussen HMD en Microsoft wordt waarschijnlijk in de tweede helft van het jaar afgerond.

Microsoft verkoopt de overige onderdelen van zijn zogenoemde featurephone tak, met onder andere de productie, verkoop en distributie, aan FIH Mobile Limited, een dochter van het Taiwanese Foxconn.

Microsoft verkoopt de gehele tak voor 350 miljoen dollar aan HMD en Foxconn.

HMD en Nokia hebben een overeenkomst gesloten met FIH waarbij de partijen gaan samenwerken en HMD de volledige operationele controle krijgt over de verkoop, marketing en distributie van de nieuwe Nokia telefoons en tablets. 

HMD is van plan om ruim 500 miljoen dollar te investeren in de komende drie jaar om de wereldwijde marketing van de nieuwe mobiele apparaten met het Nokia merk te ondersteunen.

Geef een reactie