Japanse economie groeit gematigd

Redactie De Aandeelhouder - maandag, 22 juni 2015

Bank of Japan voorzichtig optimistisch.

De Japanse economie blijft zich in een gematigd tempo herstellen. Dit bleek maandag uit het maandrapport van de Bank of Japan.

 

De export trok volgens de centrale bank aan doordat met name de ontwikkelde economieën herstelden. Maar ook binnen Japan waren volgens de centrale bank verbeteringen zichtbaar, onder meer op de arbeids- en de huizenmarkt. Wel staan de publieke uitgaven onder druk, hoewel deze volgens de Bank of Japan nog altijd op een hoog niveau liggen.

 

Vorige week besloot de Japanse centrale bank om het monetaire beleid ongemoeid te laten. Dit betekent dat de Bank of Japan onverminderd door blijft gaan met het opkopen van effecten, zoals bedrijfsobligaties en staatsleningen. Hierdoor moet de monetaire basis met een jaarlijks tempo van 80 biljoen yen, omgerekend circa 570 miljard euro, groeien.

 

Het monetaire besluit werd, net als het voorgaande besluit eind april, aangenomen met acht stemmen voor en één stem tegen.

 

De Aziatische beurzen noteerden maandag hoger. De Japanse Nikkei index won circa een procent.

 

Geef een reactie