Randstad koploper op Damrak

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 19 februari 2015

Bedrijfscijfers overwegend goed ontvangen.

De Amsterdamse beurs is onder aanvoering van Randstad in het groen gesloten. De AEX won een half procent op 469,79 punten en de omringende beurzen tekenden eveneens winsten op.

 

Aanvankelijk leken Europa en Griekenland dichter bij een oplossing, nadat Athene op een verlenging van de kredietlijnen vroeg. Kort daarna zette Duitsland echter de hakken in het zand.

 

"Een opmerkelijke gang van zaken", aldus beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus, hoewel de beurzen er relatief koeltjes op reageerden. Schutte meent dat de markt rekent op "een deal op het allerlaatste moment".

 

Verder werden de brij aan bedrijfscijfers "redelijk" ontvangen, zo oordeelde Schutte.

 

De olieprijs liep wel weer rake klappen op nadat de Amerikaanse voorraden opnieuw bleken gestegen. Een signaal volgens Schutte dat het aanbod nog altijd structureel hoger ligt dan de vraag.

 

Stijgers en dalers

In de AEX ging Randstad aan kop met een dagwinst van 7,3 procent. Rabobank sprak van "sterker dan verwachte cijfers" over het vierde kwartaal. De autonome omzetgroei van 6,5 procent in januari kreeg van de bank zelfs het stempel "indrukwekkend". Rabobank nam het koersdoel van 46,00 euro voor de uitzender onder herziening.

 

Ook SBM Offshore presteerde goed en dikte 4,6 procent aan. Analist Thijs Berkelder van ABN AMRO schreef de koerswinst toe aan de berichtgeving dat ook het Japanse Modec betrokken zou zijn bij het fraudeschandaal rondom Petrobras. Daarmee zijn de twee marktleiders nu beide aanbeland aan de verkeerde kant van de score.

 

In tegenstelling tot SBM Offshore behoorden de andere oliegerelateerde aandelen juist tot de grootste dalers. Fugro verloor 1,5 procent en indexzwaargewicht Royal Dutch Shell werd 2,0 procent minder waard, als gevolg van de knauw die de olieprijs opliep.

 

In de AMX trok vooral de koersontwikkeling van BAM Groep de aandacht. Het fonds opende fors lager op 3,40 euro na het bekend maken van de jaarcijfers. Lopende de dag herstelde het sentiment en uiteindelijk sloot de bouwer zelfs 4,5 procent hoger op 3,70 euro. Ondanks onverwachte afschrijvingen reageerden analisten positief op de cijfers van BAM. De positieve outlook was volgens analist André Mulder van Kepler Cheuvreux evenwel al ingecalculeerd.

 

USG People deed in het kielzog van Randstad goede zaken en steeg 3,3 procent in waarde en de cijfers van Arcadis werden ook goed ontvangen. Het advies- en ingenieursbureau won 3,4 procent.

 

De grootste daler in de Midkap was Air France-KLM met een verlies van 5,0 procent. Bank of America Merrill Lynch was verbaasd dat het operationele verlies ondanks drie winstwaarschuwingen op rij toch nog licht hoger uitviel dan de verwachtingen. Volgens analist Robin van den Broek van ING ontkomt Air France-KLM er niet aan om verder in de kosten te snijden.

 

Onder de kleinere fondsen viel Esperite op. Al daags ligt het aandeel er goed bij en vandaag won het 9,9 procent. CEO Frédéric Amar zei tegenover Het Financieel Dagblad dat het lijkt of iemand een belang opbouwt in het fonds.

 

Verder deed Kendrion goede zaken met een dagwinst van 4,5 procent op 26,75 euro. Rabobank verhoogde het koersdoel naar 32,00 euro vanwege de lage waardering. Het fond werd ook geplaatst op de favorietenlijst van de bank.

 

De grootste daler was Brill met 8,4 procent verlies. De uitgever van wetenschappelijke werken kwam woensdag nabeurs met een winstwaarschuwing. De maand december bleek een fikse tegenvaller en de slechtste decembermaand in zeven jaar tijd.

 

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 0,1 procent lager op 18.009,73 punten. De breder samengestelde S&P500 index leverde ook 0,1 procent in, terwijl techbeursNasdaq 0,4 procent hoger koerste.

 

Geef een reactie