fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -donderdag, 31 december 2015

Galapagos uitblinker van 2015

Het leek een 'done deal'. Tien jaar lang werkte Galapagos aan filgotinib, een potentieel middel tegen reuma en de (darm)ziekte van Crohn. Dit jaar hadden die inspanningen zich eindelijk moeten uitbetalen. Letterlijk, want de licensering door de Amerikaanse farmareus AbbVie zou Galapagos een succesbetaling van 200 miljoen dollar opleveren, plus mijlpaalbetalingen en royalty's.

 

Het liep evenwel anders. Positieve studieresultaten ten spijt, koos AbbVie er in september voor om zijn eigen reumamedicijn verder te ontwikkelen. Een bittere pil voor beleggers, want de licensering van filgotinib was volledig ingecalculeerd. Het aandeel verloor na de bekendmaking dan ook 20 euro aan waarde.
Bij Galapagos heerste echter vooral opluchting.

 

"Ons nachtmerrie-scenario is altijd geweest dat 494 [AbbVie's reumamedicijn] goed was en dat AbbVie vervolgens filgotinib zou inlicenseren en het dan niet de prioriteit zou geven in de ontwikkelingsfase en 494 voorop zou zetten", zei Galapagos chief executive Onno van de Stolpe eind september in een interview met Dow Jones.

 

Daarin kwam ook naar voren dat Galapagos dusdanig gegroeid is als biotechbedrijf, dat ze de verdere ontwikkeling van het medicijn ook zelfstandig voort zouden kunnen zetten.

 

"Er is geen reden waarom we niet ook een Fase 3 zouden kunnen doen. Natuurlijk zullen we additionele expertise in moeten huren en kwaliteitssystemen moeten opzetten maar dat is zeker niet onmogelijk", verklaarde de topman destijds.

 

Een dergelijke zelfstandigheid was eerder niet mogelijk, maar mede dankzij de succesvolle Nasdaq beursgang in mei van dit jaar, waarbij in combinatie met een private plaatsing in Europa in totaal ongeveer 279 miljoen euro werd opgehaald, heeft Galapagos inmiddels voldoende geld in kas om zijn pijplijn zelf verder te ontwikkelen.

 

Bovendien betekende die goed gevulde kas ook een betere onderhandelingspositie bij het vinden van een nieuwe samenwerkingspartner om filgotinib op de markt te brengen.

 

"Toen we de deal met AbbVie sloten, was Galapagos financieel niet sterk; we hadden geen cash, we konden niet investeren in het programma en dat beperkt je in je onderhandelingsmogelijkheden terwijl we nu bijvoorbeeld ook kunnen praten over een co-development, dus een gezamenlijke ontwikkeling waarbij we in plaats van royalty's naar een winstdeling gaan. Dat maakt het voor ons veel aantrekkelijker op de lange duur", zei van de Stolpe in september.

 

En zo geschiede, want niet alleen betaalt kersverse partner Gilead een hogere licentievergoeding voor filgotinib, van 300 miljoen dollar; ook investeert het Amerikaanse bedrijf 425 miljoen dollar in het kapitaal van Galapagos en is er de optie op een 50-50 winstdeling in diverse landen waar de twee gezamenlijk de promotie zullen doen.

 

Daarnaast kan Galapagos tot 1,35 miljard dollar aan mijlpaalbetalingen ontvangen, plus royalty's op omzet die trapsgewijs oplopen vanaf 20 procent.
Analisten spreken van goede voorwaarden. Volgens KBC Securities is de vooruitbetaling groter dan verwacht en houdt Galapagos door de co-ontwikkelingsregeling meer waarde bij zich vanwege de hoge royalty's en co-promotierechten.

 

Bryan, Garnier & Co ziet vooral op de lange termijn veel waarde in de deal. Niet alleen vanwege de goede staat van dienst die Gilead heeft om innovatieve therapieën naar de markt te brengen, maar ook omdat de verwachte sterke kaspositie van zo'n 1 miljard dollar volgens de analisten van de Britse zakenbank kan worden geherinvesteerd in potentiele middelen die complementair zijn aan de pijplijn van Galapagos.

 

Waar 2014 nog een overgangsjaar was voor Galapagos, werd 2015 het jaar waarin het biofarmaceutische bedrijf uitgroeide tot volwassen speler binnen de sector, wat onderstreept werd met de beursgang naar de Nasdaq, maar vooral ook wordt gereflecteerd in de koers, die op jaarbasis met ongeveer 270 procent is gestegen.

 

In 2016 zal er wederom voldoende nieuws zijn rond het biofonds uit de Midkap, dat uiteraard verder gaat met de ontwikkeling van filgotinib, maar ook met nieuwe resultaten hoopt te komen van een studie met diverse potentiële middelen tegen taaislijmziekte. In de markt wordt Galapagos bovendien genoemd als mogelijke promovendus naar de AEX.

 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

De Aandeelhouder TV

december 6, 2019

Goed nieuws SBM Offshore

december 6, 2019

Opwaarts potentieel olieprijs onder druk

december 6, 2019

Belegger moet voorzichtig zijn met Aramco

december 5, 2019

Op korte termijn venijnige correctie AEX

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
09 dec 15:14 Marco Knulst

Besmettings gevaar

09 dec 14:29 Marco Knulst

Centrale banken steeds actiever met goud

09 dec 09:26 Martijn Rozemuller

Geduld is een schone zaak