Japan handhaaft monetaire beleid

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 18 december 2015

Wel opkoopprogramma voor exchange-traded funds gelanceerd.

De Bank of Japan heeft geen wijzigingen aangebracht in de omvang van het stimulerende monetaire beleid, maar daarbinnen wel een extra opkoopprogramma voor exchange-traded funds aangekondigd. Dit bleek vrijdag na afloop van de beleidsvergadering van de Japanse centrale bank.

 

Het besluit om het beleid te handhaven, betekent dat de Bank of Japan onverminderd door blijft gaan met het opkopen van effecten, zoals bedrijfsobligaties en staatsleningen. Hierdoor moet de monetaire basis met een jaarlijks tempo van 80 biljoen yen, omgerekend circa 600 miljard euro, groeien.

 

Het besluit werd, net als het voorgaande maanden, aangenomen met acht stemmen voor en één stem tegen. Centraal bankier Takahide Kiuchi stemde opnieuw tegen, omdat hij wil dat de Bank of Japan minder spendeert aan het opkopen van effecten. Kiuchi vindt 45 biljoen yen voldoende.

 

De Japanse centrale bank kondigde een opkoopprogramma voor exchange-traded funds (ETFs) aan ter waarde van 300 miljard yen op jaarbasis, bovenop het lopende programma ter waarde van circa 3 biljoen yen. Dit programma, dat volgens de centrale bank moet worden gezien als een investering in het "fysieke en menselijke kapitaal", werd met 6 stemmen voor en 3 stemmen tegen aangenomen.

 

Volgens de centrale bank zal de economie van Japan in een "matig" tempo blijven herstellen, hoewel de export en productie wel zijn geraakt door de groeivertraging in de opkomende markten. De inflatie in Japan zal daarbij nog de nodige tijd rond het nulpunt blijven hangen als gevolg van de lagere energieprijzen.

 

Analisten van Nomura noemde het vasthouden aan het uitbreiden van de monetaire basis in een jaarlijks tempo van 80 biljoen yen conform verwachting.

 

De Japanse beurs koerste vrijdag 1,9 procent lager.

 

Geef een reactie