TA: flinke verbetering technische plaatje AEX

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 16 januari 2015

ING, KPN, en Philips weer boven voortschrijdend gemiddelde.

Het technische beeld van de AEX is deze week flink verbeterd nadat de AEX ruim 4 procent in waarde steeg. De AEX Trend Index noteerde op 60 procent, tegenover 48 procent vorige week.

 

Een indexstand van 60 procent betekent dat 15 van de 25 fondsen uit de AEX boven het 40-weeks voortschrijdend gemiddelde VG(40) bewogen.

 

Het beste technische plaatje kwam opnieuw op het conto van Altice, terwijl Fugro nog altijd het slechtste technische plaatje liet zien.

 

In tegenstelling tot de voorgaande week noteerden ING Groep, KPN en Philips weer boven het VG(40). Verder verloor Corio zijn plek in de AEX aan Klepierre. Aangezien beide vastgoedfondsen ruim boven het VG(40) noteerden, maakte de wisseling voor de stand van de ATI geen verschil.

 

AEX Trend Index

De AEX Trend Index (ATI) is per 1 september 2013 van start gegaan en moet beleggers een nieuw houvast bieden. De index meet het percentage van deelnemende aandelenfondsen in de AEX dat noteert boven het 40-weeks voortschrijdend gemiddelde. Deze waarde wordt uitgedrukt in procenten tussen de 0 en 100.

 

Staat de index op 0 procent, dan betekent dit dat alle fondsen uit de AEX in een downtrend zitten ten opzichte van het 40-weeks voortschrijdend gemiddelde. Bij 50 procent houden de fondsen in de index elkaar in evenwicht en bij 100 procent zijn alle fondsen in een uptrend.

 

Historie

In 2011 noteerde de ATI op zijn laagste niveau op 23 september. De index noteerde toen op 4 procent. De AEX stond op 264 punten.

 

"De AEX Trend Index gedraagt zich trendvolgend" constateert Rombout Kerstens van Keyword Info Systems. "Belangrijk is dat de verandering van week tot week omslagen in het sentiment detecteert", vervolgt Kerstens. Net als iedere trendvolgende indicator kunnen extreem hoge dan wel lage waarden voor beleggers een waarschuwing inhouden dat er een 'overbought' of 'oversold' situatie kan ontstaan.

 

AEX Trend Index is een samenwerking tussen Keyword Info Systems en ABM Financial News. Wekelijks op vrijdag zal ABM Financial News de nieuwe stand publiceren.

 

Geef een reactie