fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - zaterdag, 23 mei 2015 14:00

Damrak profiteert van opmerkingen ECB

De Amsterdamse beurs is afgelopen week ondanks tegenvallend economisch nieuws stevig in het groen gesloten, voornamelijk te danken aan opmerkingen van de Europese Centrale Bank.

 

De AEX sloot op weekbasis 2,2 procent in het groen op 501,89 punten, terwijl de AMX juist een verlies van 0,7 procent liet optekenen.

 

"Het macro-economische nieuws was slapjes deze week, maar dat deerde de markten weinig", aldus hoofdeconoom Teunis Brosens van ING.

 

Brosens wees daarmee onder meer op de bezorgdheid van de Federal Reserve over het herstel van de Amerikaanse economie als gevolg van de sterkere dollar en het verslechterde sentiment in Europa onder zowel bedrijven als consumenten. Griekenland blijft volgens de hoofdeconoom van ING evenwel "de belangrijkste onzekere factor".

 

De Europese beurzen profiteerden in belangrijke mate van een speech van centraal bankier Benoît Cœuré. Volgens Cœuré zal de Europese Centrale Bank de komende weken extra actief zijn op de obligatiemarkten, om vervolgens in de zomermaanden minder te kopen.

 

"De opmerkingen van Benoît Cœuré sterken het vertrouwen dat de ECB vastberaden is om het ingezette aankoopbeleid door te zetten en daarbij oog heeft voor praktische marktomstandigheden", aldus Brosens. ABN AMRo noemde de opmerkingen van Cœuré "een duidelijk signaal dat de ECB serieus is in het uitvoeren van haar programma".

 

Agenda

Beleggers zien uit naar een rustige handelsweek. In tegenstelling tot Euronext, houden de beurzen in Frankfurt, Londen en de Verenigde Staten de deuren om uiteenlopende redenen gesloten.

 

Op dinsdag volgen uit de Verenigde Staten cijfers over de huizenmarkt en de duurzame goederen in april, op woensdag gevolgd door het Duitse en Franse consumentenvertrouwen.

 

Donderdag komt nieuwe data over het Italiaanse consumentenvertrouwen naar buiten, samen met de nieuwste groeiramingen voor de Britse en Spaanse economie. Vrijdag volgen de nieuwste ramingen voor de Amerikaanse economie.

 

"Er zal vooral belangstelling zijn voor de cijfers uit de Verenigde Staten", aldus ABN AMRO, toevoegend dat de vraag hier betreft of de cijfers de verwachte groeiversnelling in het tweede kwartaal weerspiegelen.

 

Ahold opent op woensdag nog de boeken over het eerste kwartaal, terwijl IMCD op vrijdag nog met een trading update komt.

 

Stijgers en dalers

In de AEX ging Altice fier aan kop met 14,6 procent op weekbasis. De kabelaar nam deze week een stevig belang in de Amerikaanse kabelaar Suddenlink, waarmee de Fransen voet zetten op de Amerikaanse markt. Bovendien berichtte The Wall Street Journal over gesprekken tussen Altice en Time Warner Cable over een overname.

 

Op gepaste afstand steeg Delta Lloyd 4,0 procent. De verzekeraar kwam volgens ABN AMRO met een "solide" kwartaalupdate en een hoger dan verwachte solvabiliteit, ondanks moeilijke marktomstandigheden. Dit betekende volgens de analisten een "belangrijke ommekeer" na twee kwartalen met een negatieve kapitaalgeneratie.

 

Vopak, Unibail-Rodamco en ArcelorMittal hielden de onderste plaatsen bezet. Het tankopslagbedrijf en het vastgoedconcern verloren bijna twee procent, terwijl ArcelorMittal een min van 3,5 procent liet optekenen. Vrijdag bleek dat de mondiale staalproductie in april 1,7 procent lager uitkwam na een krimp van 2,7 procent in maart.

 

In de Midkap was TomTom de absolute uitblinker met 20,3 procent. Het navigatiebedrijf kreeg de wind in de rug als gevolg van een volgens analist Marc Zwartsenburg van ING naderende biedingsoorlog om de kaartendivisie HERE van Nokia. Volgens analist Martijn den Drijver van SNS Securities is de kaartentak van TomTom van betere kwaliteit en kan deze breder worden ingezet dan HERE. Een succesvolle verkoop door Nokia zal volgens de analist dan ook de onderwaardering van TomTom zichtbaar maken.

 

BAM Groep liet het grootste verlies optekenen met 6,4 procent. De bouwer presteerde volgens KBC Securities in het eerste kwartaal duidelijk onder de verwachtingen. De bouwer kampte volgens de analisten de afgelopen maanden met aanhoudende moeilijkheden bij het afronden van oude projecten en nog altijd te hoge overheadkosten in met name Nederland. Rekening houdend met de reorganisatie die BAM doorvoert en de stijgende orderportefeuille voorziet KBC evenwel een aantrekkend resultaat in 2015 en 2016.

 

Onder de kleinere fondsen viel de koerswinst van Ballast Nedam op met 66,1 procent. De bouwer liet deze week weten verkennende gesprekken met meerdere buitenlandse partijen te voeren over de mogelijkheden van een fusie of overname van de onderneming. De bouwer benadrukte alle strategische opties "actief" te blijven verkennen in het belang van de onderneming. Eind april presenteerde Ballast Nedam een pakket maatregelen om forse projectverliezen op te kunnen vangen door een versterking van het eigen vermogen en nieuwe financiering.

 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

De Aandeelhouder TV

april 2, 2020

Dollar komt onder druk te staan

april 2, 2020

Hoe slecht worden de banencijfers? | 2 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 1, 2020

AEX 1 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 1, 2020

Uitstel en afstel sleutelwoorden | 1 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
02 apr 11:12 Redactie

Extra Lunch Webinar Nico Bakker: TA en turbulente markten

02 apr 10:22 Bas Heijink

Lager top lijkt te zijn gezet

01 apr 14:17 BNP Paribas Asset Management

Enige rust na de storm