Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 6 maart 2015 16:23

Beursblik: enorme winstsprong TKH op komst

TKH Group heeft in 2014 sterk gepresteerd en zal dit patroon ook de komende jaren een vervolg geven. Dit bleek uit een rondgang onder analisten door ABM Financial News.

 

TKH rekent na de resultaten over het derde kwartaal voor heel 2014 op een nettowinst voor amortisatie en eenmalige baten en lasten van 80 tot 85 miljoen euro, tegenover een eerdere raming van 75 tot 82 miljoen euro.

 

In 2013 bedroeg de nettowinst nog 55,9 miljoen euro, waarmee de winstgroei op ten minste 43 procent uitkomt.

 

Analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers verwacht voor TKH ook voor de komende jaren "gemiddeld een dubbelcijferige winstgroei". Hierbij rekent de marktvorser erop dat TKH met de "goede positionering" kan profiteren van structurele ontwikkelingen, zoals vergrijzing en robotisering. Willem Burgers van het Add Value Fund gaf TKH, een van de favorieten van Mr. Smallcap onder de kleinere fondsen, begin december tijdens Newsroom zelfs de heldere titel "het nieuwe ASML" mee.

 

CEO Alexander van der Lof prees bij de halfjaarcijfers "de goede strategische uitgangspositie van TKH" en liet weten een "hoger resultaat" te voorzien in de tweede jaarhelft dan over de eerste zes maanden. Toen bedroeg de autonome omzetgroei nog 12,8 procent, steeg de totale omzet met 11,9 procent naar 657,1 miljoen euro en nam het bedrijfsresultaat (EBITA) toe met liefst 41,0 procent tot 60,2 miljoen euro.

 

Volgens TKH nam het bedrijfsresultaat sterk toe vanwege de autonome omzetgroei, een sterk verbeterde efficiency en een goede kostenbeheersing. TKH richt zich volgens analisten van Kepler Cheuvreux steeds meer op activiteiten met een hogere marge. Daarom verwachten de analisten dat bij de komende jaarrapportage de middellange termijn doelstelling voor de EBITA-marge omhoog zal gaan van 9 tot 10 procent naar 10 tot 11 procent. En er zit meer in het vat, aldus de marktvorsers. Ook analist Maarten Bakker van ABN AMRO mikt op een verhoging van de doelstelling voor de middellange termijn en voorziet een mogelijk positieve verrassing bij de jaarcijfers.

 

De analist van ABN AMRO merkte verder op dat de sterke concurrentie die de grote bandenmakers ondervinden van Aziatische partijen, mogelijk kansen biedt voor TKH. Volgens Bakker kunnen de Aziatische partijen inmiddels zo goed concurreren dankzij de machines van TKH. Dit zou de grote bandenmakers wel eens kunnen doen besluiten om ook bij TKH af te gaan nemen, zo voorziet de analist van ABN AMRO.

 

Overnames

In de afgelopen periode gaf TKH Group flink wat aandacht aan overnames, onder meer door met een uitgifte van aandelen 75 miljoen euro op te halen.

 

TKH gebruikt de opbrengsten voor de beoogde overname van het Oostenrijkse Commend, een fabrikant van security- en communicatiesystemen. In eerste instantie mikt TKH op een controlerend belang van 74 procent, om op termijn het bedrijf volledig in handen te krijgen. TKH wendde de opbrengsten van de emissie verder aan voor de uitrookprocedure van de laatste aandeelhouders in Augusta, een overname die begin januari van dit jaar werd afgerond door een fors hoger bod uit te brengen op de laatst overgebleven stukken. Tot slot gebruikt TKH de opbrengsten voor het verhogen van de investeringen in de komende twaalf maanden, door onder meer in te zetten op extra productiecapaciteit met specifieke mogelijkheden voor subsea-kabels om de positionering van de onderneming te vergroten in de olie- en gasindustrie en in windmolenparken.

 

Volgens CEO Alexander van der Lof zullen de overname, uitrookprocedure en investeringen bijdragen aan de toekomstige groei van de nettowinst. Zo wordt de verwatering in de winst per aandeel als gevolg van de uitgifte van nieuwe aandelen tevens gecompenseerd, aldus de topman. ING onderschreef de mening van de bestuursvoorzitter en verwacht dat de plannen aandeelhouderswaarde zullen creëren.

 

TKH Group publiceert dinsdag voorbeurs de jaarcijfers en de resultaten over het vierde kwartaal van 2014. Het fonds noteerde vrijdag richting het sluiten van de markt 0,9 procent hoger op 30,60 euro.

 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

De Aandeelhouder TV

september 29, 2020

Live debat in focus | 29 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 28, 2020

Wat gaat de AEX doen vanaf de 550 punten?

september 28, 2020

AMG verliest glans | 28 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 27, 2020

Winstneming op IT en terughoudendheid op de beurs gepast

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:59

  Centrale banken zwaaien de plak – Eerste televisiedebat tussen Biden en Trump

 • 17:16

  TA van Edward Loef – Close the gap aandelen

 • 11:30

  Technische Analyse AEX – AEX in dalende wig & ING veert op vanaf steun

 • 08:20

  VS leggen sancties op aan Chinese chipmaker SMIC & beurzen hoger van start

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
29 sep 09:35 Nico Bakker

ABNAMRO in de rebound

29 sep 08:43 Albert Jellema

Blik op de Nederlandse aandelenmarkt

28 sep 16:55 Redactie

De 7 beste aandelen om te kopen voor het vierde kwartaal