--- ---

Beursblik: bedrijfsresultaat DSM onder druk

Redactie De Aandeelhouder - maandag, 03 november 2014

Markt kijkt naar ontwikkelingen Nutrition.

DSM heeft in het derde kwartaal het bedrijfsresultaat onder druk zien staan. Dit verwachten analisten geraadpleegd door Vara Ressearch in opdracht van DSM.

 

De analisten mikken voor het derde kwartaal op een licht hogere omzet uit voortgezette activiteiten van 2.298 miljoen euro. De belangrijkste divisie Nutrition droeg daar 1.082 miljoen euro aan bij.

 

Bij de halfjaarcijfers merkte CEO Feike Sijbesma "enige verbetering" in de marktomstandigheden voor Nutrition op. Hoste rekent vooral op goede volumes bij diervoeding, terwijl de prijsontwikkeling van vitamine E een punt van zorgen is.

 

Analist Wim Hoste van KBC Securities voorziet dat de marktomstandigheden in het derde kwartaal ongeveer gelijk waren in vergelijking tot het tweede kwartaal.

 

De omzetstijging leverde volgens de marktvorsers een genormaliseerd bedrijfsresultaat (EBITDA) van 313 miljoen euro op, waarvan 228 voor rekening van Nutrition kwam.

 

In het derde kwartaal van 2013 lag het bedrijfsresultaat op 331 miljoen euro.

 

Bij de halfjaarcijfers stelde DSM op schema te liggen om aan de marktverwachtingen te voldoen, ondanks een negatief wisselkoerseffect van circa 70 miljoen euro en de zwakte bij caprolactam.

 

Analist Filip de Pauw van ING stelde dat sinds de halfjaarcijfers analisten hun ramingen verder neerwaarts hebben bijgesteld. De kans dat DSM bij de komende kwartaalrapportage hint op een jaarresultaat onder de consensus, achtte De Pauw klein.

 

Analisten mikken voor 2014 op een omzet van 9.044 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van 1.186 miljoen euro.

 

Rumoer

Beleggers zullen verder nieuwsgierig zijn na uitspraken over recente ontwikkelingen. Zo meldde de activistische aandeelhouder Third Point in oktober een belang in DSM en waren er vorige week geruchten dat het Duitse Evonik Industries interesse zou hebben in DSM.

 

Analisten geraadpleegd door ABM Financial News gaven aan dat een overname door Evonik er vermoedelijk niet in zit, mede door een gebrek aan financiële slagkracht bij de Duitsers.

 

DSM maakt de kwartaalcijfers dinsdag voorbeurs bekend en houdt op 5 november een beleggersdag.

 

Maandagmiddag noteerde DSM een procent lager. De AEX leverde 0,3 procent in.

 

Geef een reactie