--- ---

Klepierre neemt Corio over

Redactie De Aandeelhouder - dinsdag, 29 juli 2014

Fransen betalen in aandelen.

Het Franse Klépierre heeft een bod uitgebracht op het Nederlandse Corio. Dat meldden de twee vastgoedfondsen dinsdag nadat de handel in beide beursfondsen was stilgelegd.

 

"De gecombineerde groep is geografisch complementair en zal profiteren van significante schaalvoordelen, synergieën en een solide financiële positie. Ik ben ervan overtuigd dat het [de combinatie] een leidende rol zal spelen in de verdere consolidatie van de wereldwijde investeringen in de vastgoedindustrie", aldus CEO Gerard Groener van Corio.

 

CEO Laurent Morel van Klépierre sprak daarnaast van een "grote en unieke retailportefeuille" welke ontstaat op strategische locaties in Europa. De combinatie zal daarnaast profiteren van een sterkere positie ten opzichte van de banken, aldus Morel.

 

Aandeelhouders van Corio kunnen per aandeel 1,14 aandeel Klépierre tegemoet zien. Met de slotkoers van Klépierre op maandag komt het bod op Corio uit op 41,40 euro per aandeel, wat Corio waardeert op 7,2 miljard euro.

 

Het bod betekent een premie van 15,6 procent voor Corio ten opzichte van de slotkoers van maandag, hetgeen Corné van Zeijl van Actiam als een reële prijs beschouwt, gelet op de machtsverhoudingen.

 

Corio was volgens Van Zeijl al langer op zoek naar schaalgrootte, vooral omdat dit de financiering vergemakkelijkt. Regionaal gezien sluiten de twee vastgoedbedrijven daarbij volgens de fondsmanager "perfect" op elkaar aan.

 

De gecombineerde bezittingen bedragen meer dan 21 miljard euro, de gecombineerde marktkapitalisatie ruim 10 miljard euro en de loan-to-value ratio komt uit op circa 40 procent. De synergievoordelen van de volgens beide partijen "waarde creërende transactie" komen naar verluidt uit op circa 60 miljoen euro, welke naar verwachting binnen 3 tot 5 jaar worden gehaald.

 

Het bestuur en de raad van commissarissen van beide bedrijven gaven reeds goedkeuring voor de combinatie, terwijl ook grootaandeelhouder APG akkoord ging met de verkoop van het belang van 30,6 procent in Corio aan het Franse vastgoedfonds.

 

Grootaandeelhouders Simon Property Group en de Franse bank BNP Paribas van Klépierre gingen eveneens akkoord met de overname.

 

Simon Property Group, BNP Paribas en APG hebben in de toekomstige combinatie een belang van respectievelijk 18,5, 13,7 en 13,6 procent. De combinatie krijgt een beursnotering in zowel Parijs als Amsterdam.

 

De transactie wordt afgerond met een openbaar bod door de Fransen op alle uitstaande aandelen Corio. Beide partijen verwachten de overname te voltooien in het eerste kwartaal van 2015, waarbij aandeelhouders van beide partijen in het vierde kwartaal van dit jaar kunnen stemmen over de plannen tijdens een aandeelhoudersvergadering.

 

De handel in beide fondsen ligt op moment stil. Corio sloot maandag op 35,84 euro.

 

Update: om meer informatie en analistencommentaar toe te voegen.

 

Geef een reactie