--- ---

Update: Fugro wil op eigen kracht groeien

Redactie De Aandeelhouder - maandag, 23 september 2013

Subsea activiteiten niet verkocht.

Fugro wil in de komende jaren op eigen kracht groeien. Dit betekent dat de verkoop van de Subsea divisie, conform de verwachting van analisten, van tafel is.

 

Marktleiderschap is daarbij voor CEO Paul van Riel  het belangrijkste uitgangspunt. "Dit plan vraagt substantiële investeringen, niet alleen in onze vloot, maar ook in technologische ontwikkeling", aldus Van Riel.

 

De ruimte hiervoor is er volgens Fugro. De balans is "zeer zeer gezond", aldus topman van Riel in een toelichting op de strategische update.

 

In de komende jaren streeft Fugro naar een groei van meer dan 10 procent per jaar, hetgeen in 2016 moet resulteren in een omzet van 3,3 tot 3,7 miljard euro, tegenover 2,2 miljard euro in 2012.

 

Fugro wil vooral autonoom groeien, aangevuld met kleinere overnames. Dit zal vooral bij de divisies Geotechnical en Survey gebeuren, omdat bij de andere divisies volgens topman Van Riel eerst "orde op zaken" moet worden gesteld. Zo zal Fugro met "de kaasschaaf" langs de divisie Subsea gaan.

 

Grote overnames worden niet uitgesloten, maar zullen op individuele basis worden beoordeeld. Op dit moment zit er volgens Van Riel geen grote overname in de pijplijn.

 

De marge voor het bedrijfsresultaat (EBIT) moet van 12 procent in 2012 stijgen naar zo'n 15 procent in 2016. Daarnaast wil de bodemonderzoeker een rendement op het geïnvesteerd kapitaal boeken van zo'n 14 procent in 2016.

 

Dit moet resulteren in een groei van de winst per aandeel van 10 procent per jaar. Fugro zal daarbij een pay out ratio voor het dividend hanteren van 35 tot 55 procent.

 

In principe wordt het dividend ook in contanten uitgekeerd. Een stockdividend zorgt volgens Fugro voor verwatering en vanwege de cash flow is dit niet nodig.

 

De investeringen belopen in de komende jaren circa 325 miljoen euro. Dit wordt vooral gebruikt voor vervanging en uitbreiding van de vloot.

 

Update: om toelichting uit persconferentie toe te voegen.

 

Geef een reactie