Chapter 11 faillissement zou uitkomst zijn voor luchtvaartmaatschappijen

Redactie De Aandeelhouder - dinsdag, 12 juni 2012

Een topman van Air France-KLM heeft gezegd dat faillissement via het Amerikaanse Chapter 11 kan helpen bij het winstgevend maken van luchtvaartmaatschappijen.

Luchtvaartmaatschappijen zouden via het zogenoemde Amerikaanse Chapter11 faillissement gesaneerd moeten worden. Dat moet er voor zorgen dat de maatschappijen goedkoper en efficiënter kunnen werken. Dat heeft Leo van Wijk, directeur strategie van Air France-KLM, gezegd tijdens de jaarvergadering van luchtvaartorganisatie IAIA gisteren in Beijing.

 

Chapter 11 geeft bedrijven bescherming tegen schuldeisers, waardoor een reorganisatie kan worden doorgevoerd. Bedrijven die uit Chapter 11 komen, kunnen met een schone lei beginnen.

 

Een aantal Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, waaronder United Airlines, heeft via Chapter 11 pensioen- en personeelskosten teruggebracht.

 

Christoph Franz, de topman van Deutsche Lufthansa, zei echter dat luchtvaartmaatschappijen niet moeten dagdromen over het Amerikaanse Chapter 11.

 

“Chapter 11 is fantastisch, maar we hebben het niet. We doen het daarom binnen onze eigen kaders,” zo quote het FD Franz.

 

Gisteren meldde de IATA dat vooral Europese luchtvaartmaatschappijen het zwaar hebben vanwege de eurozone crisis. De brancheorganisatie schat dat Europese maatschappijen dit jaar een verlies zullen lijden van 1,1 miljard dollar. 

 

Vanwege de crisis zijn veel Europese maatschappijen de buikriem aan het aantrekken.

 

Eerder dit jaar onthulde Air France-KLM een nieuw strategisch plan dat voor een terugkeer naar winstgevendheid moet zorgen. De luchtvaartmaatschappij wil de schulden met 2 miljard euro verlagen, de kosten exclusief brandstof met 10 procent terugbrengen door de capaciteitsgroei te verlagen, de investeringen in met name de vloot verminderen en de lonen in 2012 bij Air France en in 2013 bij KLM bevriezen.

 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Geef een reactie