AEX sluit vierde dag op rij lager

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 17 mei 2012

Onder meer de aanhoudende eurozone crisis zorgde voor koersdruk. Financials behoorden tot de grootste verliezers.

De AEX is op Hemelvaartsdag in dunne handel voor de vierde dag op rij lager gesloten, waarbij onzekerheid in de markt overheerst. Beleggers maakten zich zorgen over de gevolgen van een eventueel vertrek van Griekenland uit de eurozone voor Spanje en Italië.

 

Volgens vermogensbeheerder Ed Manie van Keijser Capital lag er donderdag geen nieuws ten grondslag aan de verliezen en zorgde onder meer de aanhoudende eurozone crisis voor koersdruk. Daarnaast wees Manie op uitspraken die van ECB-president Mario Draghi woensdag deed over Griekenland, wat eveneens bijdroeg aan een negatief sentiment vandaag. 

 

Draghi hintte woensdag voor het eerste op een Griekse exit uit de euro. De ECB-president gaf aan dat zijn sterke voorkeur uitgaat naar een Griekenland dat in de euro blijft, maar de ECB zal volgens hem Griekenland niet tegen elke prijs verdedigen.

 

De AEX sloot donderdag 1,6 procent lager op 290,23 punten. Andere Europese beurzen leden iets minder grote verliezen. De DAX en de CAC40 kleurden respectievelijk 1,0 en 1,2 procent rood.

 

“Als je op geen nieuws wegloopt naar dit level, dan is 265, de oude oude low van vorig jaar, haalbaar,” aldus Manie, die de AEX op het einde van de handelsdag nog door de eerste steun [voor de AEX] van 291 punten zag zakken.

 

Spanje betaalt meer om te lenen

Spanje haalde vanochtend bij een obligatieveiling van 2,492 miljard euro bijna het maximale beoogde bedrag uit de markt bij een hogere vraag. De kosten voor het land om te lenen stegen evenwel fors. De rente op 10-jarige Spaanse staatsleningen bleef dan ook ruim boven het kritieke niveau van 6,0 procent tot 6,3 procent staan.

 

Stijgers en dalers

Binnen de AEX noteert slechts één aandeel hoger. Air France-KLM gaat met een koerswinst van 0,7 procent tegen de trend in.

 

Net zoals op andere Europese beurzen behoren de financials tot de grootste verliezers binnen de hoofdindex. Zo daalt ING 5,2 procent en verliest Aegon 3,0 procent.

 

Grondstof gerelateerde aandelen waren eveneens niet in trek. Aperam en ArcelorMittal verliezen respectievelijk 4,6 en 2,7 procent.

 

PostNL (-6,2%) was de grootste verliezer donderdag zonder directe aanleiding.

 

Analisten bij Barclays verlaagden hun advies voor SBM Offshore (-5,0%) van Equalweight naar Underweight, terwijl analisten bij Socété Générale juist hun advies voor het bedrijf verhoogden van Verkopen naar Houden.

 

Tussenstand Wall Street

Aan het einde van de Europese handelsdag noteren Amerikaanse beurzen lager. De Dow Jones-index daalt 0,3 procent, net als de breder samengestelde S&P 500. Techbeurs Nasdaq verliest 0,7 procent. Nabeurs rapporteert Applied Materials zijn cijfers over het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar.

 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Geef een reactie