--- ---

Update: Krimp Nederlandse economie valt mee

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 21 december 2012

Krimp bleek geen 1,1 maar 0,9 procent in derde kwartaal te zijn. Economie zal ook in 2013 krimpen.

De krimp van de Nederlandse economie in het derde kwartaal is minder sterk dan verwacht, blijkt uit herziene cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

 

In het derde kwartaal daalde het bruto binnenlands product met 0,9 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. In een eerdere raming had het CBS de krimp nog geschat op 1,1 procent. 

 

Volgens het CBS bleken de dalingen van de bestedingen door huishoudens, bedrijven en de overheid wat minder sterk dan verwacht te zijn, terwijl het handelsoverschot juist tegenviel.

 

Vergeleken met het derde kwartaal van 2011 daalde het BBP met 1,5 procent. In de voorlopige raming werd nog uitgegaan van min 1,6 procent. 

 

Economen bij ING maakten eerder deze week hun groeiramingen voor 2013 bekend. Waarschijnlijk zal de economie volgend jaar krimpen met een half procent na een krimp van 1,0 procent in 2012. 

 

De Nederlandse economie doet het daarmee een stuk minder goed dan de Europese groeimotor Duitsland. Dit komt onder meer omdat de consumptie van huishoudens onder druk staat vanwege bezuinigingen en de zwakke huizenmarkt, die weegt op de vermogenspositie en het economisch vertrouwen. 

 

Geef een reactie