NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

Redactie dinsdag, 9 oktober 2012 10:28

Beursupdate: openingswinst Damrak verdampt, Spaanse rente schiet omhoog

Het Damrak heeft vanochtend de openingswinst zien verdampen en is licht in het rood gezakt. Op de obligatiemarkt schiet de Spaanse lange rente omhoog.

 

De AEX daalt 0,4 procent naar 328,30 punten. Vlak na de opening bereikte de index een intraday high op 330,60 punten.

 

Handelaar Jos Renssen van Keijser Capital ziet niet direct een aanleiding voor de koersdalingen. Wel is er een negatieve ondertoon gezet door de groeiverlagingen door het Internationaal Monetair Fonds, aldus de handelaar.

 

“Aan alle kanten pakken de donkere wolken zich samen,” zegt de handelaar, wijzend op de World Economic Outlook.

 

Eerder vanochtend verlaagde het Internationaal Monetair Fonds de verwachtingen voor de wereldeconomie vanwege economische verzwakking in de VS en de eurozone. Het IMF was met name somberder over de eurozone. In 2012 zal de economie niet met 0,3 maar met 0,4 procent krimpen. In 2013 zal het herstel beperkt zijn met groei van 0,2 in plaats van 0,7 procent. Daarbij zal vooral de Italiaanse economie in 2012 forse krimp laten zien van 2,3 procent.

 

Daarnaast zal de krimp van de Spaanse economie veel groter dan verwacht zijn, waardoor het IMF verwacht dat het land niet zal voldoen aan de begrotingsdoelstellingen. Voor 2012 mikt de regering van premier Mariano Rajoy op een begrotingstekort van 6,3 procent van het BBP. Het IMF denkt dat Rajoy niet verder komt dan 7,0 procent doordat de economie sterker dan verwacht met 1,5 procent zal krimpen.

 

Op de obligatiemarkt schiet de Spaanse 10-jaars rente met 38 basispunten omhoog naar 6,09 procent. De 5-jaars rente stijgt met 32 basispunten naar 4,62 procent. De Italiaanse en Duitse rente noteren daarentegen vlak.

 

Het verlies voor de beurs van Madrid blijft beperkt tot 0,8 procent. Vooral Bankia (-6,4%) en Banco Popular Espanol (-3,5%) staan onder druk. Frankfurt zakt 0,5 procent en Parijs daalt 0,2 procent. 

 

Beleggers kijken voor vandaag uit naar de kwartaalcijfers van Alcoa, die na het slot van Wall Street bekend worden gemaakt. Bondskanselier Angela Merkel bezoekt de Griekse premier Antonis Samaras in Athene. De Griekse overheid heeft 7.000 politieagenten opgetrommeld om het beladen bezoek van de bondskanselier in goede banen te leiden.

 

Stijgers en dalers

Op de AEX noteren 17 hoofdfondsen in het rood. Air France-KLM (-2,2%), Aperam (-1,2%) en Philips (-1,1%) leiden de verliezers. ING daalt 0,2 procent nadat de financial meldde Direct UK verkocht te hebben aan Barclays tegen een boekverlies van 320 miljoen euro, groter dan het verlies van 100 miljoen euro waar analisten bij SNS Securities op hadden gerekend. ING maakt desalniettemin 330 miljoen euro aan kapitaal vrij doordat meer risicovolle activa overgaan naar Barclays. 

 

Winsten blijven beperkt tot 0,4 procent voor ArcelorMittal en 0,2 procent voor zowel Corio als TNT Express. Bij de AMX- en AScX-fondsen vallen BinckBank (-2,3%) en Grontmij (-3,5%) op. 

 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

De Aandeelhouder TV

januari 21, 2022

Netflix prikt verwachtingsbubbel door

januari 21, 2022

Begin van een echte correctie op de beurs? | De Aandeelhouder Podcast Afl. 54

januari 21, 2022

AEX, DAX en Climax voor ADYEN – 19jan22

januari 21, 2022

AEX, DAX en Dubbele bodem ASML

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:31

  TA van Edward Loef – Een nieuwe grondstoffensupercyclus?

 • 11:13

  Koers aandeel Netflix keldert na kwartaalcijfers: zijn de gouden tijden voorbij?

 • 10:16

  De elfde editie van het LYNX Beleggersdebat trekt bijna 20.000 kijkers

 • 08:02

  U-turn op Wall Street en Netflix duikt 20% omlaag na cijfers

 • 16:51

  TA van Edward Loef – Zilver, goud en Newmont Mining

 • 08:08

  Renteverlaging China trekt aandelen uit het slop, Hang Seng index +3,3%

 • 18:11

  TA van Edward Loef – LYNX Beleggersdebat technisch bekeken

 • 14:46

  ASML boekt recordjaar dankzij chiptekort

 • 10:14

  ETF van de week: iShares Nasdaq-100 UCITS ETF (EXXT)

Masterclasses

Columns

Nieuw
21 jan 07:21 Nico Inberg

PostNL voor kwart in handen van Tsjech

20 jan 16:01 Redactie

ETF v/d Week: World MSCI

20 jan 09:42 Redactie

Terugkijken: Chatsessie met Nico